Wanneer je denkt dat het beter zal gaan in Nederland, lees je dat de Wet werk en bijstand wordt gewijzigd. Dan lees je het bijbehorende wetsvoorstel en verbaas je je over de harde aanpak van de meest hulpbehoevenden in dit land. Bij een tekort in de staatskas wordt er altijd gegrepen naar de al zo lege portemonnee van de armste medemens. Waar is de verzorgingsstaat gebleven?
In het wetsvoorstel wordt gesproken over ‘rechtvaardige keuzes’ en de ‘juiste balans’. Hoe rechtvaardig is het volgende; korten op de AOW, invoering van een kostendelersnorm, de aard van het inkomen speelt geen rol in de kostendelersnorm en een huishouden kan gevoerd worden door anderen dan familieleden.
Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat een bijstandsuitkering veel lager is dan een maandelijks loon. Het verdelen van de huishoudkosten op basis van het aantal volwassenen, is onrechtvaardig. Een bedrag van 100 euro heeft een aanzienlijk grotere impact op de draagkracht van een bijstandsgerechtigde, dan op die van een werknemer. Veel bijstandsgerechtigden wonen niet alleen, omdat de kosten voor woonruimte en dergelijke niet te bekostigen zijn. En juist deze groep wordt door deze wetswijzigingen verder benadeeld.
Door het opstapelen van bijstandsuitkeringen loont het niet om werk te zoeken, dit is het standpunt van de overheid. Er wordt voorbijgegaan aan de mentale aspecten van het werkloos zijn. Bijstandsgerechtigden willen aan het werk om sociaal te zijn, een doel voor ogen te hebben en simpelweg om niet thuis te hoeven zitten. Elk normaal mens verkiest betaald werk boven een bijstandsuitkering.
Wat mij nog het meeste ergert, is het feit dat er wel tijd, geld en mankracht wordt ingezet voor het onderzoeken, schrijven en implementeren van dergelijke wetgeving, maar het grootste probleem wordt niet aangepakt. Werkloosheid alom, onder jong en oud. Waar blijven de investeringen voor de aanpak van de werkloosheid? Stel een nieuw systeem in, neem de arbeidsmarkt op de schop.
Mij is op de universiteit geleerd dat werknemers uitermate goed beschermd zijn in dit land. Echter, is het ontslagrecht veranderd ten nadele van de werknemer. Wat zal dit veroorzaken? Een nog grotere groep werklozen in de toekomst. Het probleem is dan onoplosbaar. Mijn voorstel? Starters een kans geven en positief discrimineren. Op de woningmarkt geldt ook het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, waarom niet op de arbeidsmarkt? De juiste persoon mag aangenomen worden, maar dan wel de persoon die het langst werkloos is. Starters zijn enorm gedupeerd door de crisis, omdat zij een gebrek aan ervaring hebben. Laat deze groep ervaring opdoen en verplicht werkgevers een bepaald percentage aan starters aan te nemen.
Nou, ik heb mijn frustratie gedeeld, mijn excuses geachte lezer. Hopelijk was dit niet voor niets!
2 reacties
Ik hoorde laatst dat er ook al Filipijnen voor €600 in de transport werkzaam zijn, ok als ze niet hard genoeg werken schop je ze er uit.
Maar dat deden onze ouders in de 60 en 70 jaren en dat mocht niet meer.
Je moet maar accepteren wat een uitzendbureau of koppelbaas je betaald daar word je dus echt pas goed ziek van.
Ik woon in een 4 kamer woning in me eentje en zou graag kleiner gaan wonen om een gezin met kinderen een fatsoenlijke woning te gunnen maar als ik kleiner zou gaan wonen ga ik meer betalen dus heb ik de raad door instanties gekregen lekker te blijven zitten en huurtoeslag aanvragen.
Jeetje, wat een gedoe allemaal. Misstanden alom! Ik vind de verhalen die ik van mensen hoor ongelofelijk en voornamelijk het feit dat niemand iets probeert te veranderen.