MIND is het nieuwe samenwerkingsverband van het Fonds Psychische Gezondheid / Korrelatie en het Landelijk Platform GGz, dat minister E. Schippers publiekelijk lanceerde tijdens de openingsdag op 23 november in het Beatrixtheater te Utrecht. Speech: hier.
Het werd een inspirerende, drukke en feestelijke dag, bezocht door wel zo’n duizend relaties; cliënten, naasten, ervaringsdeskundigen, betrokken belangenbehartigers, (mede)werkers in de zorg,.. met muziek, cabaret, theater, workshops, film en verdere informatie. De fysieke mens werd gul verzorgd met koffie, thee,.. en broodjeslunch.
Het mooie aan deze dag vond ik dat na de fraaie maar ook ietwat obligatoire toespraken van de diverse hoogwaardigheidsbekleders en organisatoren vooral én juist ook cliënten het woord kregen. Ook tijdens het meer culturele en ontspannende vervolg van de dag. Het was voor mij een vooral aanmoedigende dag en ik ben erkentelijk erbij te zijn geweest.
Mind wil psychische problemen helpen voorkomen en verminderen op allerlei manieren en via meerdere ingangen; denk aan eigen ervaringen, thema’s, projecten, verwijzingen naar directe hulp, chatten, interactief, informatief, regionale steunpunten, enz… De ambities daarbij zijn groot en men streeft naar een inloopvoorziening in elke gemeente. Hier volgt verder enige aandacht voor al online zijnde uitspringers. En zie hier voor veel meer.
MIND Young Academy is mede opgezet omdat 3/4 van de psychische problemen beginnen voor je biologisch volwassen bent, zo rond je 24e levensjaar. Doel is dat jongeren met enigerlei ervaring met psychische problemen zich in scholenprojecten inzetten voor hun leeftijdsgenoten. Door eigen ervaringen te delen kunnen ze het voor andere jongeren eenvoudiger maken om ook over hun problemen te praten en zo nodig hulp te zoeken. Zie hier voor meer.
Samen met de Depressievereniging startte Mind in september 2016 hier Mindblue, een nieuwe site om het tot nog toe versnipperde en soms minder betrouwbare internetaanbod over het thema depressie veilig te delen. Mogelijk behoor jij wel tot de meer dan 1 miljoen Nederlanders die lijdt aan depressieve klachten en daar verder wilt kijken naar informatie, delen, contact en/of hulp.
Wel moest ik vaststellen dat deze site nog in een groeifase verkeert; zo stelde ik de vraag, wat de term “psychipedia” (met 257 zoekresultaten) mag betekenen? Het antwoord zal ik dan later toevoegen. Het antwoord van MIND 13-12-2016 luidt als volgt: “de Psychipedia is de benaming van onze bibliotheek met informatie over diverse klachten en stoornissen. Het is de bedoeling dit meer in te zetten als wikipedia, vandaar de (ludieke) benaming.”
Mind werd mede geïnspireerd door het Britse Mind. Zie hier.
Bron: bezoek Mind event, d.d. 23-11-2016
Digitaal platform MIND
wordt een soort Google voor de GGZ.
De verzameling websites, kennisbanken, SharePoint/cloud, social media als chat,.. is achter de schermen verbonden als in een soort stekkerdoos, die zorgt voor een verbinding tussen alle aangesloten onderdelen. Samen vormen ze één platform.
De zoekfunctie werkt dan op alle aangesloten (web)sites en het delen van kennis gaat simpeler, er is maar éénmaal in te loggen. Het bijhouden van aantallen bezoekers aan welke sites is daarmee ook eenvoudiger.