Utrecht, 29 mei 2008. Mensen met ADHD werken 22 dagen minder per jaar dan mensen zonder ADHD. Dit resultaat komt naar voren uit een studie die in 10 verschillende landen werd uitgevoerd in het kader van de WHO World Mental Health Survey Initiative. Onderzoekers van het Trimbos-instituut en van de Rijksuniversiteit Groningen voerden de studie in Nederland uit.
Bij ruim 7000 werkenden van 18-44jarigen werd bepaald of men ADHD heeft. Bekeken werd in hoeverre zij minder functioneren in het werk, zowel wat betreft het aantal dagen dat men verzuimde, als het aantal dagen dat men kwantitatief of kwalitatief minder werk verzette.
Gemiddeld 3,5% van de werkenden heeft als volwassene ADHD. Dit is niet lager dan onder niet-werkenden het geval is (3,5%). Werklozen laten een hogere mate van ADHD zien (5,5%), en huisvrouwen/-mannen (1,9%) en studenten (2,2%) een lagere mate.
Bij werkende mannen komt ADHD bijna 2x zo vaak voor als bij werkende vrouwen. In sommige beroepen (uitvoerende en technische beroepen), zien we meer ADHD dan onder andere (managers).
Mensen met ADHD werken 22 dagen minder dan mensen zonder ADHD. Dat zit niet zo zeer in verzuim, maar vooral in minder kwantiteit leveren en in iets mindere mate in minder kwaliteit kunnen leveren. Slechts een zeer klein gedeelte van de werkers met ADHD ontving hiervoor hulp. Als hulp al verkregen werd was dit vaak voor andere bijkomende psychische problemen.
De conclusie van deze studie is dat ADHD relatief vaak voorkomt bij werkenden en dat het samengaat met een hoge mate van verlies aan werkgerelateerd functioneren. Dit verlies aan functioneren, de lage mate van hulp die men voor de ziekte krijgt, en het beschikbaar zijn van kosteneffectieve therapieën suggereren dat het goed zou zijn om op de werkplek op ADHD te screenen en hulpverleningsprogramma’s voor werkenden te starten.
De landen waar deze studie werd uitgevoerd betroffen zowel ontwikkelde (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, VS) als minder ontwikkelde landen (Colombia, Libanon, Mexico).
Graaf, R. de, R.C. Kessler, J. Fayyad, M. ten Have, J. Alonso, M. Angermeyer, G. Borges, K. Demyttenaere, I. Gasquet, G. De Girolamo, R. Jin, E.G. Karam, J. Ormel & Posada-Villa J. The prevalence and effects of adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) on the performance of workers: Results from the WHO World Mental Health Survey Initiative.