Meer aandacht voor thema werk en psychische kwetsbaarheid

Er komt meer aandacht, samenwerking en geld om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te helpen. Want werk kan een enorm positief effect hebben op de psychische gezondheid. GGZ Nederland, UWV, gemeenten, professionals en cliëntorganisaties tekenden afspraken die er aan moeten bijdragen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid vaker aan werk komen en dat werk ook houden. Tegelijkertijd kondigen kabinet en UWV aan hier extra geld voor uit te trekken

In Den Bosch overhandigen de partijen hun plannen aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en haar collega Paul Blokhuis van Volksgezondheid. De bewindspersonen ondersteunen de samenwerking van harte en zetten samen met UWV nog eens 1,5 miljoen euro extra in die moeten helpen bij de toeleiding naar werk, onder meer via Individuele Plaatsing en Steun (IPS) en via pilots bij werkgevers.

Werk als medicijn

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is het vinden en het houden van werk vaak lastig. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Uit onderzoek blijkt dat zij drie tot vier keer vaker werkloos zijn dan mensen zonder een psychische kwetsbaarheid. Terwijl ook bekend is dat werken het herstel kan bevorderen. “Mensen met een psychische kwetsbaarheid willen door te werken graag meedoen, in hun eigen onderhoud voorzien, gewaardeerd worden en iets hebben wat de dag zin en richting geeft. Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je met een psychische kwetsbaarheid je baan houdt, of gemakkelijk weer een baan vindt. Dat is meer dan jammer”, aldus Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland. “Er is lang gedacht dat werk helemaal niet goed zou zijn als je psychische problemen hebt. Inmiddels is duidelijk dat passend werk ook een medicijn kan zijn”, vult Fred Paling aan, voorzitter van de raad van bestuur van UWV.

Speerpunten

Met een aantal speerpunten zetten de deelnemende partijen in op de ondersteuning naar betaald werk. Een daarvan is het tegengaan van vooroordelen over mensen met een psychische aandoening. Parallel gaan de werkgevers aan de slag om er aan bij te dragen dat meer mensen met psychische problemen aan het werk kunnen. Werkgeversvereniging AWVN presenteert binnenkort een handreiking om werkgevers hierbij te helpen. Ook start het pilots om te onderzoeken waar werkgevers in de praktijk tegenaan lopen als ze een werknemer met psychische problemen in dienst nemen en wat juist goed werkt.

Bron: ggznieuws.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/meer-aandacht-voor-thema-werk-en-psychische-kwetsbaarheid/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.