Het Trimbos-instituut wil geen landelijk registratiesysteem voor KOPP/KVO kinderen, maar wel meer aandacht voor hun positie. En alleen hulp voor hen die het nodig hebben.
Op maandag 26 november waren er verschillende berichten in de media waarin stond dat het Trimbos-instituut zou pleiten voor een landelijke registratie van KOPP/KVO kinderen: kinderen van ouders met psychische problemen of kinderen van verslaafde ouders. Dit heeft tot veel vragen geleid.
Het Trimbos-instituut wil dat er meer aandacht komt voor de positie van kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Niet door alle kinderen van deze ouders standaard te registreren of een landelijk registratiesysteem op te zetten. Wél door de kinderen beter in beeld te krijgen bij ggz, verslavingszorg en jeugdzorg en beleid te voeren voor deze doelgroep. Door hulpverleners en instellingen zou vaker en systematischer gekeken moeten worden naar de thuissituatie van iemand met psychische en/of verslavingsproblemen. Nu wordt er (te) vaak niet gevraagd naar de aanwezigheid van kinderen of is het een taboe om het erover te hebben.
De aandacht voor kinderen kan bijvoorbeeld bestaan uit uitleg te geven over en voorlichting te bieden over de problematiek van hun ouders. En indien nodig hen concrete steun te bieden door online hulp, gesprekken of betere informatie voor de verschillende leeftijdsgroepen.
Cijfers en beschermende factoren
Uit de meest recente cijfers, die ook de aanleiding vormden voor de berichtgeving, blijkt dat het jaarlijks om zo’n 577.000 kinderen gaat. Deze kinderen hebben zelf een verhoogde kans om op latere leeftijd eveneens psychische problemen te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van deze groep kinderen is het belangrijk de risico’s goed in kaart te brengen, maar vooral ook in te zetten op de positieve, beschermende factoren. Beschermende factoren voor kinderen van ouders met psychische problemen zijn onder meer versterking van de positieve relatie tussen de ouder en het kind, het bespreekbaar maken van de klachten van de ouder, sociale steun van buiten het gezin en het versterken van het zelfvertrouwen van het kind.
Voor een volledig overzicht van de beschikbare interventies, zie ook de Factsheet KOPP/KVO en de Handreiking KOPP/KVO voor gemeenten.
Online hulp voor kinderen is beschikbaar via www.kopstoring.nl en voor ouders via www.kopopouders.nl
Bron: trimbos.nl