Ook in Nederland wordt nu mais verbouwd voor de verse consumptie. Daartoe wordt de mais geoogst als de kolf nog groen is met wel al een een bruine pluim, maar de korrels nog sappig, zacht-zoet, vol en rond zijn. (“melkrijp”)
Oorspronkelijk komt deze groente uit Zuid Amerika, net zoals de aardappel en de tomaat.
Geroosterde mais is gezond, gezellig (kluiven) en lekker.
Nodig
1 Maiskolf (zoet, vers !) per persoon
Zeezout, peper, olie, chilisaus, citroen, honing, boter, etc…
Hoe doe je het ?
Haal de schillen en draden van de kolven. Kook de kolven ca. 10 minuten voor in ruim water met wat zout naar smaak. Dan worden ze eerder gaar op de barbecue.
Steek een satéspies in hun “kont” om ze eenvoudig te keren. Maar met een griltang lukt dat ook wel. Smeer de kolven rondom in met een beetje olie.
Zorg dat je de barbecue op tijd aansteekt ! Gril ze tenslotte nog ca. 10 minuten rondom op het rooster boven een grijs/gloeiende houtkool, tot ze zo bruin zijn als jij dat wilt.
Serveer
Met voldoende servetten, je eet ze liefst af uit de hand; op platte borden met ¼ citroen en een klontje roomboter. En maak ze op smaak met een keuze van de bovengenoemde extra ingrediënten. Je kunt ze lekker zoet maken met honing, pittig met peper/chili en/of hartig met extra zeezout. Of doe wat je fantasie je ingeeft en of wat je keuken biedt.
Met wat burgers (vlees, kip, vis of vegetarisch) heb je een prima etentje !
Vergeet ook niet een (farmer) salade en vers fruit.
Bron: eeuwenoud, (Z-)Amerika