Eindelijk een beetje sneeuw gezien deze winter, voorzichtig het ijs getest, en dan heb ik het hele gamma aan stamppotten al afgewerkt. Heerlijk hoor, zuurkool, boerenkool, hutspot, bruine bonen, erwtensoep maar nu heb ik toch alweer zin in iets een klein beetje meer Mediterraans. Grijze dagen, mist,.. nu wat meer kleur daarbij graag!
Warme maaltijd met kikkererwten
- 500 gram kikkererwten (droog) of blikken / potten, ca. 800 gram gekookte
- 300 gram (wilde) spinazie, vers, gewassen (of diepvries bladspinazie, ontdooid)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld, gesnipperd
- 2 groene of rode puntpaprika’s, in blokjes
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- 4 rijpe (pruim) tomaten, ontveld, in stukjes – of uit een blikje, dito, geprakt
- 16 champignons, in plakjes
- scheutje plantaardige olie (olijf-, koolzaad-, mais-, arachide-, etc..)
- zout, etc.. voor de afwisseling
Als je de kikkererwten zelf wilt koken, laat je ze vooraf een nachtje weken in ruim water.
Breng ze de volgende dag aan de kook en kook ze gaar (ca. 1 uur in gewone pan met deksel op laag vuur of ca. 15 min in een snelkookpan). Voeg pas tegen het eind van de normale kooktijd wat zout aan het kookwater toe naar smaak. (In een snelkookpan voeg je direct een theelepeltje zout toe.) Het koken als je wilt met wat soepgroenten (wortel, ui, selderij, peterselie, laurierblad, knoflook,..) De gare kikkererwten afgieten en afspoelen en afgieten.
Was verse spinazie en laat deze in een paar minuten alvast ietsje slinken in een klein laagje gezouten water; roer hierbij. Snijd wilde spinazie daarna iets kleiner. Bevroren spinazie enkel laten ontdooien.
Bak in een koekenpan of hapjespan in wat olie de ui en paprikablokjes aan tot ze zacht zijn. Voeg aan het eind de knoflook toe en bak even mee; tot slot het paprikapoeder (laat dat niet aanbranden !)
Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed om, voeg zo nodig ook wat (kook)water toe en doe het mengsel samen met de kikkererwten, spinazie en champignons in een soeppan. Je kunt nu desgewenst wat gemalen peper, komijn en/of koriander naar smaak toevoegen. Laat met het deksel erop nog 10 – 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de smaken goed gemengd zijn en het geheel zacht genoeg naar jouw wens is.
Proef en voeg zout toe als je dat nodig vindt.
Dit recept kun je dus ook naar eigen smaak aanvullen dan wel eenvoudiger maken. En meer als soep dan wel meer als stoofschotel serveren. En naar keuze meer groen, rood, pittig, kruidig en/of vegetarisch afronden. Snel: uit pot/blik/diepvries of meer ambachtelijk: van vers/markt/droge erwten.
Om je maaltijd nog verder aan te vullen, kun je deze serveren met volkorenbrood, geraspte (manchego) kaas, plakjes chorizo, wat olijven,.. Ook zou je (soep)kip kunnen koken voor bouillon als kookvocht voor de kikkererwten. En de stukjes kippenvlees door de maaltijd roeren. De champignons kun je weglaten en/of de verse paprika en ze eens vervangen door wat prei, koolrabi, wortel,.. I.p.v. Spinazie kun je ook wat boerenkool meekoken,..
Leef je uit en Eet smakelijk! Genoemde hoeveelheden zijn voor 4 personen.
Bron: Spanje, d.d. oud