Ma Po tofu, chili olie

Ma Po TofuTraditioneel gerecht uit China, provincie Sichuan, dus lekker pittig. En winkelen bij de toko… En vervolgens enige variaties, ook voor de vegetariër. Het is een vrij eenvoudige bereiding. Wel blijft er van alles aan de verpakte ingrediënten over, maar dat deert mij niet. Daar maken we later weer iets anders, lekkers mee. Ingrediënten: 1 blok zachte of medium tofu (tahoe),  in blokjes van 2 a 2,5 cm gesneden,  1/2 pond varkensgehakt,  2 eetlepels rode chili olie, 1/2 eetl  Sichuan peper, gevijzeld, evt. daarna ook nog gezeefd, 2 teentjes knoflook, fijn gehakt of geraspt, 2 tl verse gember wortel, fijn gehakt of geraspt, 2,5 eetl chilibonenpasta (Sichuan Pixian),  1 eetl Shaoxing (chinese rijstwijn), 2 tl zoute, dunne sojasaus, 2 tl suiker, 1 eetl  maïzena, 2 eetl kippenbouillon (of water), 2 eetl gefermenteerde zwarte bonen (wel even het zout afspoelen), 2 eetl sesamolie, 3 stuks  lente-uitjes, in kleine blokjes gesneden.

Werkwijze:

Bak het gehakt gaar en rul (in een wok, geen olie nodig) en neem uit de pan.

Verhit de chiliolie in de wok laat zeer heet worden. Voeg dan de Sichuan peper, knoflook en gember toe en roer tot het lekker ruikt, verlaag vervolgens het vuur.

Voeg nu de chilibonen pasta, de Shaoxing wijn, sojasaus en suiker toe en roer totdat de saus dik is. Voeg dan het gehakt weer bij de saus.

Roer de maïzena los met de bouillon, zet het vuur weer hoger en voeg toe, evenals de zwarte bonen. Roer nog een goed door.

Doe nu voorzichtig de blokjes tofu erbij; je wilt ze heel houden ! Verminder de warmte weer en laat alles even sudderen.

Zet het vuur dan uit en besprenkel het gerecht met de sesamolie en garneer met de gesnipperde lente-uitjes.

Het contrast tussen de sterke smaak van de saus en de neutrale smaak van de tofu is erg lekker, en smaakt zelfs nog beter de dag erna, als de tofu alle smaak heeft geabsorbeerd.

 

Je kunt ook rundergehakt nemen of kip of helemaal geen vlees. Dan zou je blokjes courgette en/of aubergine, waterkastanje (blikje) of paddenstoelen kunnen aanbakken in wat olie i.p.v. vlees.
Maar voor het traditionele Chinese gerecht wordt altijd varkensvlees gebruikt.

Een dit gerecht met droog gekookte rijst en groente, bijv. gewokte doperwten of peultjes.

Chiliolie zelf maken: doe 6 el Sichuanpeper, 8 el chilivlokken, 1 tl zout, 1 el sesamolie in een vuurvaste schaal of pan. Verhit 350 cl neutrale olie in een andere pan tot 125 graden. Giet de hete olie over de kruiderij, je kunt nu ook wat vers gehakte knoflook en/of gember toevoegen, en laat 24 uur trekken. Giet dan al dan niet via zeef en/of trechter in een afsluitbare fles of (weck)pot.
Bewaar tot enkele maanden in de koelkast.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/ma-po-tofu-chili-olie/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.