Lithium, een geest in balans

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland hebben een stemmingsstoornis, waarvan de depressie of de manische depressie de bekendste zijn. Manische depressiviteit, ook wel de bipolaire stoornis genoemd, is een ziekte van uitersten. Het ene moment ben je extreem uitgelaten en actief, het andere moment weer teneergeslagen en somber. De behandeling van de bipolaire stoornis bestaat doorgaans uit gesprekken en medicatie. Het meest gebruikte middel bij de bipolaire stoornis is lithiumcarbonaat. Er zijn diverse merken op de markt, die nier meer allemaal volledig vergoed worden. Het is raadzaam om ook dit met je psychiater te bespreken.

Wat is het?
Lithiumcarbonaat komt in de natuur voor als het zeldzame mineraal zabuyeliet. In de verbrandingsresten van planten komt ook lithiumcarbonaat voor. Lithiumcarbonaat kan bereid worden door een lithiumaluminiumsilicaat, zoals spodumeen, eerst te verhitten met kaliumsulfaat, waarbij onder meer lithiumsulfaat ontstaat. Door reactie van dit lithiumsulfaat met natriumcarbonaat ontstaat onder meer lithiumcarbonaat. Een andere methode is de reactie van een goed in water oplosbaar lithiumzout (zoals lithiumchloride) met natriumcarbonaat. (Bron: wikipedia.nl)

Wat is de werking?
Mensen die last hebben van ernstige stemmingswisselingen krijgen lithiumcarbonaat voorgeschrevendoor de arts. In een periode van manie is er overdreven uitbundigheid die meestal gepaard gaat met excessief gedrag zoals het ongelimiteerd uitgeven van geld of bijvoorbeeld seksuele ongeremdheid. In een depressieve periode daarentegen ontbreekt de levenslust en kan een doodswens spelen. Het lithiumcarbonaat zorgt voor een afvlakking van deze 2 uitersten. Het middel heeft enkele weken nodig voordat het goed is ingewerkt. In het begin moet regelmatig de bloedspiegel gecontroleerd worden om te bepalen of de juiste dosering gebruikt wordt.

Wat zijn de bijwerkingen?
Enkele bijwerkingen van het middel lithiumcarbonaat zijn dorst hebben, een droge mond hebben, last hebben van gewichtstoename en trillen. Zelf ervaar ik na 13 jaar gebruik van dit middel nauwelijks tot geen bijwerkingen meer. Er bestaat een kleine kans op een lithiumvergiftiging; die kan voorkomen bij hevige inspanningen en hoge temperaturen waarbij veel vochtverlies optreedt.

Eigen bijdrage
Sinds enige tijd worden niet meer alle merken Lithiumcarbonaat volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Bij bepaalde merken moet de cliënt een eigen bijdrage betalen die kan oplopen tot 10 euro per 4 weken. Eerst lijkt dat niet zoveel geld maar het loopt op jaarbasis toch op tot zo’n 130 euro. Dit is een bedrag dat voor veel mensen een drempel kan vormen om de medicatie te (blijven) gebruiken. Het zou een kwalijke zaak zijn als mensen door de eigen bijdrage stoppen met het gebruik van Lithium, met alle gevolgen van dien. Mijn psychiater heeft ingegrepen door over te stappen naar een ander merk Lithium dat wel volledig vergoed wordt. “Het nieuwe middel zou een iets andere werking hebben; de afgifte van de werkzame stof zou vertraagd zijn.” In de praktijk merk ik echter totaal geen verschil met het oude middel.

D.d. juni 2017

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/lithium-een-geest-in-balans/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.