Leenstelsel veroorzaakt schulden

Leren

Het nieuwe leenstelsel dreigt studenten en net afgestudeerden met flinke schulden op te zadelen. Dat stellen het Bureau Krediet Registratie en het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting.

Studenten, die hun opleiding pas hebben afgerond, blijven gemiddeld met een schuld van 15.000 euro zitten. Die wordt door de introductie van het leenstelsel met 200 procent verdubbeld.

Jorien Jansen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond vreest voor de consequenties. ¨Het geleende bedrag moet natuurlijk worden terugbetaald. En dat kan die studenten vele jaren kosten. Het zal hen flink beperken in de financiele keuzes die ze in hun loopbaan moeten maken. Het is niet verantwoord om de jongeren aan het begin van hun loopbaan met zo’n schuld op te zadelen¨.

Ook het Bureau Krediet Registratie, het Nibud en de banken zijn bang voor de gevolgen. ¨Studenten zullen hun betalingsachterstanden, die nu nergens vastgelegd zijn, niet opgeven als ze bij een bank of andere geldverstrekkers om een lening vragen. Het gevaar bestaat dat ze hogere bedragen willen lenen dan ze zich kunnen veroorloven. In een eerder rapport van het Nibud werd al duidelijk dat 25 procent van de studenten al moeite heeft de maandelijkse lasten te voldoen¨.

Als de jongeren een lening willen afsluiten, moeten ze opgeven of ze schulden hebben. Verzwijgen ze dat dan kunnen de banken dat niet controleren. Het Nibud is al langer een voorstander van dat studieschulden worden geregistreerd bij het BKR.

Het nieuwe leenstelsel maakt de noodzaak daarvan alleen maar groter. Door het leenstelsel zijn de studieschulden, na de hypotheekschulden, de grootste en snelste toenemende particuliere schuldenberg, meldt directeur Van den Bosch van het BKR. Het Nibud en de Nederlandse Vereniging van Banken zijn het volmondig met Van den Bosch eens. Ook zij zien graag dat de studieschulden worden vastgelegd.

¨Volgens onderzoek verzwijgt 40 procent van de studenten hun studieschuld als ze een lening gaan afsluiten. Dat een student zich daarmee in de problemen brengt, realiseren ze zich vaak niet. Registratie kan de jongeren beschermen en kan voorkomen dat het probleemschulden worden. Maatregelen zijn dan ook noodzakelijk¨, benadrukt Annemarie Koop van het Nibud.

Bron: AD Rotterdam, maandag 2 juni 2014l

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/leenstelsel-veroorzaakt-flinke-schulden/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.