Kunst Ontzorgt

Dit was de titel van een denktank die ‘All you can Art’ vanmiddag in de Kunsthal organiseerde. David Bade en Tirzo Martha, de bezielende organisatoren van dit evenement, hadden veel mensen en betrokkenen uit de geestelijke gezondheidszorg en andere zorginstellingen uitgenodigd. Het ging er om van elkaar te horen welke plaats de kunst in de verschillende sectoren van de zorg inneemt, en welke functie de kunst heeft voor cliënten van die zorg om minder zorgen en meer vertrouwen in zichzelf te krijgen.

Samenwerking met Reakt

Met name Reakt, organisatie voor maatschappelijke re-integratie van die klanten van de zorg kreeg een speciale plaats in dit gesprek. Zij hebben dit seizoen nauw met All you can Art (AYCA) samen gewerkt. Kunstenaars van AYCA hebben op verschillende locaties van Reakt gewerkt met de cliënten en op drie locaties ook een groot kunstwerk met hen gemaakt dat nu in de Kunsthal te zien is. Bovenin het Auditorium waar de hele manifestatie plaats vindt, hangt het werk van de deelnemers van Reakt aan de wand. En daar zijn ook de dire kunstwerken te zien waar samen aan is gewerkt.

Outsider Art in Rotterdam

Rotterdam had ooit drie galeries en ateliers voor wat ‘Art Brut’ (zeg maar pure kunst) of ook ‘Outsider Art’ wordt genoemd. All you can Art betekent letterlijk : “Iedereen is een Kunstenaar”. Als je dan op de Kunstacademie technieken hebt geleerd ben je een gediplomeerde ‘Insider Kunstenaar’ . Maar als je de techniek op een andere manier meester bent geworden ben je een ‘Outsider Artist’. Eén van die drie galeries heette dan ook ‘Outside Out’ en lag aan de Voorschoterlaan onder de inlooplocatie van Reakt. Ook was er galerie en atelier ‘Via Kunst’ van de Nico Adriaans Stichting aan de Karel Doormanstraat. En verder de galerie en atelier ‘Herenplaats’ van Pameijer, die na veel omzwervingen ten slotte terecht kwam op de hoek bij het Rijnhoutplein tegenover de Leeszaal aldaar. De Herenplaats is nu als enige nog over, en is wereldberoemd met veel internationale contacten.

Inzet en verbinding

Des te belangrijker dat ook Reakt dit verbindende en ontzorgende werk wil voortzetten door in samenwerking met AYCA haar cliënten de mogelijkheid wil bieden met kunst bezig te zijn. Door kunst kunnen mensen meer kracht krijgen en sterker te komen staan in de maatschappij. Die samenleving en vooral de politiek gaat nog al stiefmoederlijk om met de kunst, muziek en cultuur terwijl ook voor haar de kunst een bevrijding kan betekenen van gepieker, spanningen en strijd en ruimte kan geven aan creativiteit, inzet en verbinding…kunst ontzorgt!!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/kunst-ontzorgt/

1 reactie

  1. Let op dat je alleen nog tot en met zondag 5 september All you can Art in de Kunsthal kunt zien ! Met je Rotterdampas kan je gratis naar binnen als je via de website van de Kunsthal een tijdvak reserveert… Corona; je weet wel… Kijk op http://www.kunsthal.nl/allyoucanart wat er allemaal te zien is. En als je er toch bent kijk dan ook naar “We are all Animals” ; ook zeer leerzaam ! Maar onder het motto “Kunst blijft slapen” geeft AYCA samen met de Willem de Kooning Academie op zaterdag 13 en zondag 14 november nog een manifestatie in de Kunsthal over kunst die bij Rotterdammers thuis is gaan logeren… Ik ga er heen !

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: