Koolraap behoort tot de koolfamilie maar deze dikke knol variant groeit als wintergroente niet boven maar juist onder de grond. Koolraap ontstond wellicht uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap heeft een harde groen-geel-paarse schil en wordt meestal niet rauw gegeten. Gaar heeft het gele, geurige vlees een zachte, zoetige en lekker aromatische smaak.
Bij aankoop let je erop dat de knol droog, hard en onbeschadigd is. Op een koele plek (kelder) is de raap wekenlang houdbaar. Aangesneden blijft de raap (in folie) nog enkele dagen houdbaar in de koelkast. Gare koolraap (of een paar min. geblancheerde rauwe) blijft stevig verpakt tot 1 jaar goed in de diepvries.
Het jonge blad wordt als snijmoes of snijkool ook wel gegeten, zo’n 10 min gestoofd, maar is zelden verkrijgbaar in de reguliere winkels. Koolraap bevat relatief veel vitamine C en Calcium, naast wat eiwit, vitamines B1 en B2 en ijzer.
Aan de slag: snijd de knol in plakken en schil deze. Snijd de plakken eerst in repen en dan in blokjes voor het koken (in weinig water) of voor het meestoven in stoofpotten of soepen. Vergelijkbaar als blokjes aardappelen, pompoen of selderijknol. Koken: 15-20 min; smoren: 25 min; stomen: 20-25 min; magnetron: 7-9 min.
Giet de gare groente af en breng op smaak met een klontje boter en wat nootmuskaat of met een klein schepje suiker en wat kaneel. Of verwerk met een stamper tot een puree. Koolraap is ook lekker met kaas-, mosterd- of kerrie- of uiensaus of met varkensvlees (van saucijzen tot karbonades en spekjes).
Of maak er eens rösti van:
Rasp 1 koolraap en 2 uien grof en meng met
4 eigelen, 1 verkruimeld groentebouillonblokje,
2 tl aardappelzetmeel (of maizena) en peper en zout naar smaak. Optioneel toevoegen:
2 geperste teentjes knoflook, fijngesneden bieslook, of peterselie of Provençaalse kruiden.
Sla de 4 eiwitten goed stijf en meng voorzichtig door de massa.
Bak in plantaardige olie in ruim eetlepel-grote, afgeplatte porties knapperig en gaar in een koekenpan op middelhoog vuur. Lekker warm opeten met (kruiden) kwark of met appelmoes (maak ze dan niet te kruidig en zout).