Kinderen krijgen door ouders, scholen en jeugdzorg te snel een stoornis zoals ADHD aangepraat. Daar moet een einde aan komen, is de boodschap van een campagne die vandaag van start is gegaan.
Er moet meer ruimte komen voor de ”eigenheid” van kinderen, melden de initiatiefnemers. “Het aantal kinderen dat een psychiatrische handicap zou hebben is de laatste tijd veel te hoog om nog geloofwaardig te kunnen zijn”, zegt Liesbeth Hop, directrice van de Nationale Academie voor Media& Maatschappij, de instelling die de organisator is van de publiekscampagne.
Hop wijst op gegevens dat bij steeds meer kinderen een stoornis wordt vastgesteld. Zo is het aantal kinderen dat pillen tegen ADHD krijgt voorgeschreven het afgelopen decennium met liefst 400 procent toegenomen. Vanaf 2001 is het beroep op de jeugdzorg elk jaar met 20 procent gestegen. “De gegevens doen vermoeden dat ons land een gestoorde generatie heeft voortgebracht. Maar dat geloof ik echt niet”.
Volgens de directrice wordt er te veel gekeken naar de problemen van een kind. “Soms vertonen ze op jonge leeftijd al afwijkend gedrag. In de huidige tijd wordt dan direct gevraagd wat er aan de hand is met dat kind. Daar wordt dan een label opgeplakt: jij hebt ADHD, bijvoorbeeld”.
Kinderen hebben vervolgens last van het etiket. “Ze worden dan in dat licht gezien”, zegt Hop. Dat leidt tot een belemmering in het bestaan van een kind. Het is onze taak de ouders te overtuigen zich bezig te houden met het oplossen van de problemen dan met het bepalen of het kind last heeft van een stoornis”.
De doelstelling van de campagne, die een jaar gaat duren, is een mentaliteitsverandering. “Dit jaar is een uitstekend moment”, aldus Hop. “Het speciaal onderwijs is sinds een maand geleden ingesteld en de jeugdzorg wordt in 2015 gedecentraliseerd. Hierdoor krijgt de directe omgeving rond het kind meer aandacht”.
Bron: Dordrecht Nieuws.nl, dinsdag 9 september 2014