Recent rapporteerde het CBS de cijfers
over het aantal geregistreerde zelfdodingen (1.829) in 2018. Het betreft een vermindering van 5% maar dat zijn nog wel 1.176 mannen en 653 vrouwen die een einde aan hun eigen leven maakten. Zelfdoding onder mannen nam af met 10%, onder vrouwen daarentegen nam het aantal toe, zodat er in 2018 10,6 zelfdodingen per 100 duizend inwoners werden geteld, net als in 2012.
Het CBS zelfdodingscijfer lag begin jaren 80 het hoogst (14,5) en in 2007 het laagst (8,4) per 100 duizend inwoners.
Cijfers zeggen natuurlijk hoegenaamd niets over het persoonlijke leed van de betrokkenen en de pijn van de nabestaanden. Voor ieder van hen is één zelfmoord al te veel.
113 Zelfmoordpreventie zie ook hier
Actieve inzet op zelfmoordpreventie lijkt dus wel iets te helpen bij de daling van suïcide.
De Landelijke Agenda Suïcidepreventie vergt een langdurende, intensieve samenwerking tussen cliënten met zelfmoordgedachten, naasten en (zorg)beroepswerkers met een onverminderd inzet op de boodschap van hoop, erover praten en hulp zoeken.
“Doel is dat iedereen weet, dat zelfmoord een onderwerp is dat je bespreekt, met elkaar of met een hulpverlener, zodat niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord”.
Er is ook positief nieuws op gebied van zelfregulatie
Fabrikanten en verkopers van zgn. ‘zelfmoordpoeders’
zetten de levering hiervan aan particulieren stop; zonder verbod door de overheid, maar als zelfstandige afspraak van de betrokken partijen om de chemische stoffen niet meer te verkopen aan individuele burgers. Dat was beter nieuws dat deze week de media bereikte via een brief van minister H. de Jonge (Volksgezondheid) aan de 2e Kamer. Ook zouden hulpverleners geen opmerkelijke toename hebben opgemerkt bij het gebruik of de verkoop van zelfmoordpoeders.
Wel zou het opzettelijke gebruik van zo’n middel zijn toegenomen van ’n paar keer per jaar naar zo’n twintigtal x in 2018. NB: Opmerkelijk genoeg meestal zonder dodelijke afloop.
Deze zelfregulering volgde op de openbare discussie over dergelijke poeders sinds 2017. Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban toen op een legaal verkrijgbaar middel om “humaan” een einde te maken aan het (eigen) leven. Een naam noemde C. Laatste Wil niet, maar uit hun beschrijving van de eigenschappen van het “humane” middel werd geconcludeerd dat het om twee stoffen kon gaan. En één daarvan, een conserveermiddel, was eenvoudig door iedereen te bestellen. Justitie stelde daarop een onderzoek in naar de Coöperatie Laatste Wil omdat hulp bij zelfdoding in Nederland verboden is. Ten slotte zag het OM af van vervolging.
De eigen gedragscode is opgesteld door o.a. de Raad Nederlandse Detailhandel, de Ver. van de Nederlandse Chemische Industrie en Thuiswinkel.org. De afpraak is “de verkoop van omstreden stoffen in de gaten te houden” en de namen van deze middelen zo veel mogelijk geheim te houden, om mensen niet op ideeën te brengen. Uit rondvraag van de Volkskrant bleek vorig jaar trouwens al dat veel webshops en (groot)handelaren uit eigen beweging waren gestopt met het leveren van de bewuste chemische stof aan particulieren. Dat gebeurde mede nadat een 19-jarige vrouw zich hiermee om het leven had gebracht. Tijdens haar bestelling wendde zij voor de stof nodig te hebben voor schoolopdracht.
Aandacht voor elkaar
Als je je zorgen maakt over een ander of hun depressie, angst, wanhoop,.. vermoedt, is – kort gezegd – de boodschap van 113 Zelfmoordpreventie:
Praat erover, luister, toon begrip en zoek samen hulp; praten kan zelfdoding juist voorkomen.
Bron: diverse media, bovengenoemd d.d. 25 juni 2019