Filmrecensie Greenbook

Op vrijdag 24 mei ging ik weer eens een filmpje pakken met de Rotterdampas samen met mijn beste vriend. Ons oog valt al snel op Green Book, een roadmovie die drama en komedie combineert. Zonder enkele verwachtingen gaan we er eens goed voor zitten in Cinerema, het pittoreske filmhuis aan de Westblaak. In Cinerema draaien films van verschillend type. Een blockbuster is er ook wel eens te zien maar ook de wat kleinere films komen hier aan bod.
Green Book is zo’n film die niet per se door het grote publiek zal worden opgepakt.

De film vertelt over een tijdelijk werkloze Amerikaanse burger van het type ruwe bolster, blanke pit, die hard moet werken in het leven om zijn gezin te onderhouden in het Amerika van de jaren 60. Hij gaat solliciteren op een functie van chauffeur voor een donkere pianist van goede komaf. Hij wordt gevraagd om een soort van personal assistent te worden. Daar past hij voor. Hij wilt enkel de pianist van optreden naar optreden rijden. De 2 personages lijken elkaars tegenpolen, uit verschillende sociale lagen. In de film komen ze toch nader tot elkaar en ontstaat uiteindelijk een vriendschap. De film laat op stereotype wijze zien hoe rassenverdeeldheid kan leiden tot vooroordelen. De dialogen zijn messcherp. Gaandeweg de film ontstaat er toch wederzijds begrip.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mooie film met een diepere emotionele laag. Niet een standaard Hollywoodfilm die erg spectaculair is maar wél een pareltje in zijn soort.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/filmrecensie-greenbook/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: