Keuzewebsite GGZ

Zoek je hulp bij psychische klachten ?
Op de nieuwe website “Kiezen in de ggz” (volwassenen, vanaf 18 jaar) kun je een zorgaanbieder vinden door te zoeken op de naam van een aandoening of van een aanbieder.

Je hoeft zo’n website natuurlijk niet alleen op te zoeken
Dat zou je ook samen kunnen doen; met een vriendin, een maat, een familielid, een maatschappelijk werker, enz.. Ook Zorgbelang kan u (op weg) helpen (http://zorgbelang-zuidholland.nl/individueel-advies

Heb je ’n lange wachttijd ? Weten wat je zelf kan doen?
De site heeft ook een zelfhulppagina. Zie op deze pagina hier

Waarom ? maakten MIND en ZN en VWS & samenwerkingspartners deze nieuwe site (hier) ?
Opdat jij zelf (samen) een zorgaanbieder kunt kiezen die bij jouw vraag past. Bij wat jij belangrijk vindt. Bij wat jij nodig hebt. Vanuit betrouwbare en openbare informatie. Je vindt er wat je moet weten over aandoeningen, behandelingen, de kwaliteit daarvan, behandelaren, praktijken, ggz-instellingen; ook praktische zaken: afstanden, wachttijden, vergoedingen,  en de afstand (in km’s) tot een behandelaar.

Wachttijden – naar staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS)
“Het is heel naar om in geestelijke nood maanden op behandeling te moeten wachten.”
Lang wachten geeft stapelen van moeilijkheden als baanverlies, schulden, relatieproblemen.
Beter inlichten over de wachttijden is zeer belangrijk. Deze site maakt mensen sterker bij hun zoeken naar zorg en informeert over wachttijden en aanbod per behandelaar, zodat ze (ook) beter in gesprek kunnen gaan met bijv. hun verwijzer. De NZA let erop dat alle zorgaanbieders actuele wachttijden blijven aanleveren.

Kwaliteitsinformatie – naar Bert Stavenuiter (Ypsilon en stuurgroep van Kiezen in de ggz)
“Je wilt als patiënt of naaste ook weten wie een goede behandelaar is.”
MIND, ZN* en VWS* willen ook steeds meer kwaliteitsinfo openstellen voor de cliënten. Alle informatie over kwaliteit is dus welkom. “Patiënten en hun naasten in de regie, dat voelt goed.”

Meer hulp bij psychische problemen?
POH-GGZ. Als je ondersteuning zoekt bij (lichte(re) psychische problemen kun je allereerst naar je eigen huisarts, die je kan helpen via de praktijkondersteuner POH-GGZ.
Wmo. Maatschappelijke ondersteuning, psychisch en /of huishoudelijk valt onder je gemeente, die geeft daarover ook meer informatie. Ook kun je hier eens kijken.
Wlz. De Wet langdurig zorg is voor als de zorg, als de naam al aangeeft, langdurig nodig is. Zie ook hier.
Jeugd-ggz voor jongeren (onder de 18 jaar) is in dit stuk niet bedoeld. Dat valt onder de (diverse) gemeenten en is bereikbaar met een verwijzing van je eigen huisarts of gemeente. Meer info over ggz voor jongeren vind je hier op de site van de Rijksoverheid; bellen kan ook 1400.

*MIND = Landelijk Platform Psychische Gezondheid – overkoepelende patiëntenbelangen
*VWS = Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
*ZN = hier bedoeld Zorgverzekeraars Nederland

Site Kiezen in de ggz volgt uit Hoofdlijnenakkoord GGZ, ter verbetering van de informatie aan de betrokkenen (zelf); gefinancierd door Zorginstituut Nederland; MIND beheert en ontwikkelt de site verder.

Commentaar? Altijd welkom!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/keuzewebsite-ggz/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.