Het Kapstokoverleg

Stadhuis in RotterdamIn de Suze Groenewegzaal in het Stadhuis aan de Coolsingel wordt met regelmaat het ‘Kapstokoverleg’ gehouden. Organisaties die hulp bieden aan daklozen, verslaafden en GGZ cliënten, zoals het Basisberaad Rotterdam, Leger des Heils, de Ontmoeting, Nico Adriaan Stichting (NAS). ROS en Pauluskerk, komen daar met hun cliënten naar toe. Ze overleggen met leden van de gemeenteraad Rotterdam om aan hen duidelijk te maken wat de problemen van die cliënten en de organisaties zijn om doelmatig hulp te kunnen bieden. Ook om nieuwe opduikende problemen duidelijk te maken.

Een minuut stilte

Zo werd er op het Kapstokoverleg op de schrikkeldag van 29 februari 2024 een minuut stilte gehouden om Jozef te herdenken. Hij was een dakloze man in Rotterdam die eerder in februari dood was gevonden op het Weena.

Housing first

Op het Kapstokoverleg werd Housing First besproken: in de stad Utrecht is er aan de Nieuwegracht een gebouw waarin iedere dakloze een kamer kan krijgen. Ook in Den Haag en Amsterdam bestaat zo’n voorziening. Dit gaat uit van het beginsel ‘Housing First’. Geef ze eerst een huis; dit idee is in New York ontstaan en daar door de daklozen zelf is ontwikkeld en vorm gegeven. Maar ook in Nederland is er een samenwerking van de verschillende daklozen (belangen)organisaties in de grote steden; ‘Samen Thuis 2030’ Het jaar 2030 is streefdatum om voor iedere dakloze in Nederland een plek te hebben. Wij hebben in Denkraam al eerder bericht over de bijeenkomst van deze associatie aan de Koekamp in Den Haag.

Een dakloze kost de gemeenschap namelijk meer dan wanneer die een kamer of een woning heeft. Met een woonadres hoef je niet dagelijks op straat te zoeken naar een plek om de nacht door te brengen. Verder ben je ook goed bereikbaar voor hulp bij sociale, financiële of psychische problemen..

Aanzuigende werking?

Maar in de Gemeenteraad van Rotterdam zit een fractie die het leven voor de daklozen zo OnLeefbaar mogelijk wil maken. Zij hebben bedacht dat te veel hulp een ‘aanzuigende werking’ heeft op daklozen elders in Nederland. Ook de wethouder van deze onleefbare partij gelooft in dit sprookje. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze ‘aanzuigende werking’ niet bestaat. Wel hebben Blijdorp en de Euromast bijvoorbeeld een aanzuigende werking. Maar dat levert 1,1 miljoen hotelgasten per jaar op die Rotterdam tot een rijke stad maken die goed voor de dakloze inwoners zou kunnen zorgen.

Even pinnen

Daklozen met een Nederlandse paspoort krijgen een speciale maanduitkering voor voedsel en slaapplaats. Maar in dit digitale tijdperk wordt nu bij het Leger des Heils gevraagd om dit per pinpas af te rekenen in plaats van contant. Maar veel cliënten hebben helemaal geen pinpas of bankrekening. Op het Kapstokoverleg werd dit probleem op tafel gelegd. Kan je niet mee eten dan ga je inpikken bij de zelfscan van de supermarkt. Of goedkoop eten voor één Euro bij de Pauluskerk, of de Gaarkeuken op Zuid zelfs voor niets. Of anders bij een ander kerkelijk eethuis. Want mensen die niet goed of niet genoeg eten krijgen medische problemen en dat kost meer.

Theo Coskun van de SP wil dit in de Gemeenteraad indienen met als voorstel dat het Leger des Heils de onkosten voor maaltijden vanuit de gemeente vergoed krijgt. Ook voor de Pauluskerk zou dit mooi zijn!Kortom; we wachten af of de Gemeenteraad en B&W zich positiever en menslievender gaan opstellen tegenover hun dakloze burgers met of zonder Nederlands paspoort. En de Pauluskerk organiseerde die zelfde Schrikkeldag weer een actie “Recht op Rust” dit keer zelfs in het park aan de Kruiskade samen met activisten in de buurt. Later hier over meer in Denkraam!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/kapstokoverleg/

1 ping

  1. […] verslaafdenzorg die vaak ook geen woning meer hebben. We schreven al eerder over het Kapstokoverleg elders op deze website.En dan is er vier maal per jaar overleg in de Focusgroep. Saskia en Daan, medewerkers van de […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.