Kamille

kamillePlant van de maand is dit keer de Kamille. Op onze Gandhi vredestuin aan de Gordelweg staat deze plant in de zomer volop in bloei met honderden witte bloempjes. Het is een echte pioniersplant die braakliggende velden soms helemaal wit kan kleuren. Het is een composiet, dus familie van de zonnebloem en zijn zondagse naam is Matricaria chamomilla. Andere soorten zijn de Roomse Kamille; de Schijfkamille en de Reukeloze Kamille maar éen is maar de Echte Kamille. De bloempjes zijn net kleine margrietjes.

Op onze tuin wordt de kamille nogal eens verward met het moederkruid dat net zulke bloempjes heeft en ook een goed geneeskruid is. Maar de franjeachtige blaadjes zijn van de echte kamille, het moederkruid heeft vlakke blaadjes met een heel eigen geur.

De kamilleplant bevat etherische oliën waaronder het blauwgekleurde chamazuleen. Die stoffen hebben een ontstekingsremmende, krampopheffende en kalmerende werking. Gewoonlijk worden de gedroogde bloempjes gebruikt om thee van te zetten. Regelmatig zie je nu dan ook op de Gandhituin een groep mensen bezig de pas opengegane bloempjes van de planten te plukken om die te drogen.

Daar maken we dan natuurlijk kamillethee van om lekker op te drinken. Wil je het als geneesmiddel gebruiken dan kan je veel te weten komen door te googelen. Zo vind je bijvoorbeeld op de website www.apotheek.nl  een schat aan informatie over medicijnen waaronder ook recepten voor de kamillethee:

Om te drinken: 2 gram kamillebloemen op 150 ml kokend water, dat is één beker.

Om te gorgelen bij keelpijn of mond infecties: 10 gram kamille op 150 ml kokend water. Meer malen per dag er mee je keel spoelen en dan weer uitspuwen.

Om te stomen bij verkoudheid of hoest: ook 10 gram kamille op 150 ml water, de hete thee in een kom doen en dan met een doek over je hoofd de kamilledamp opsnuiven zodat ook je luchtwegen en longen gereinigd worden.

Op de huid: verse kamillethee laten afspoelen en dan op een verband doen en dat op de huid leggen. Dat helpt bij lichte infecties of luiereczeem.

Op de Gandhituin hebben we ook wel kamille zalf gemaakt van de overvloedige oogst en natuurlijk kan je de kamille-creme of -zalf ook bij de drogist kopen voor huidproblemen. Die heeft ook lippenbalsem met kamille. Verder zijn daar ook kamille druppels te koop. Dat is een kamille tinctuur, een alcohol extract van de werkzame stoffen die speciaal bij nervositeit worden gebruikt om een kalmerend drankje te maken. Dit werkt vooral goed bij nerveuze indigestie dat is als door de spanning je eten niet goed verteert en je er winderig van wordt.

Maar ook de thee werkt goed bij emotionele spanningen, slapeloosheid en nachtmerries. Ook bij spanningshoofdpijn en psychosomatische pijnen, dat zijn pijnen die eigenlijk meer in je hoofd zitten dan in je lijf. Ook voor onrustige kinderen is het een heilzame thee. Kamille geeft vrijwel nooit bijwerkingen en is dus een van de veiligste kruiden die ook goed voor kinderen gebruikt kunnen worden. Goede informatie is ook te vinden op de website www.natuurlijkerwijs.com waar ook veel verdere links naar natuuurgeneeskundige informatie is te vinden Veel succes er mee !

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/kamille/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.