De hele wereld aast op melk (denk bijvoorbeeld aan de vele Chinese baby´s) en naar verwachting wordt de kaas dan ook duurder. Een gemiddeld huishouden zou dat in 2014 zomaar € 50,= per jaar meer kunnen kosten bij eenzelfde consumptie.
Wees ze vóór en maak nog snel een flinke pan traditionele kaassoep, goed voor zo´n 8 personen.
Bak 2 uien, fijn gesnipperd en 2 tenen knoflook, dito, glazig in 200 gr roomboter. Bak 2 winterpenen, geraspt en ½ knolselderij, dito, een paar minuten mee.
Roer er 4 el bloem door en vervolgens, met kleine beetjes tegelijk, 1 L bouillon en 1 L melk. Laat -af en toe roerend- zo’n 10 min pruttelen.
Roer er tot slot 1,5 pond extra belegen, geraspte kaas door, met kleine beetjes tegelijk en blijf goed roeren.
Maak op smaak met vers gemalen peper en evt. zout. Laat regelmatig roerend nog zo’n 10 min pruttelen en serveer.
Garneer desgewenst met wat fijn gehakte selderij of peterselie blaadjes. Serveer met goed (licht rogge) brood of ander vers brood dat je lekker vindt. Zet op tafel: mosterd, augurkjes, radijsjes, kleine tomaatjes, stengels bleekselderij,..
En geniet ervan.
Variaties: gebruik eens een andere kaas zoals komijnekaas of voeg aan gewone kaas kruiden naar smaak toe, zoals bijv. kerrie, lavas, paprika, Spaanse peper, komijn, mosterdzaad,.. maar natuurlijk niet allemaal tegelijk ☺ Of gebruik in plaats van wortel en knolselderij eens andere groenten, prei is vrijwel klassiek, maar werkelijk alles is mogelijk. Experimenteer met courgettes, paprika’s, bloemkool, tomaten, enz…