Jeugdzorg zware last gemeente

Honderden en mogelijk duizenden kinderen in Rotterdam krijgen vanaf 1 januari volgend jaar niet de hulp die ze nodig hebben. De gemeente is nog steeds niet voorbereid op de komende jeugdzorgtaken.

Dat constateert de Rekenkamer Rotterdam in het dinsdag verschenen rapport Zorg om de jeugd. “Rotterdam behoort weliswaar tot de voorhoede van alle gemeenten in Nederland”, laat manager Paul Hofstra weten. “Toch neemt de stad flinke risico’s die de doelstelling ondermijnen”.

Vanaf 1 januari volgend jaar hebben de gemeenten de verantwoording over de jeugdzorg. Dat betekent in het geval van Rotterdam dat ongeveer 10.000 tot 12.000 kinderen die nog geen 18 jaar zijn, met een beperking of een aandoening zijn aangewezen zijn op de hulp van wijkteams. De Rekenkamer concludeert dat door de nieuwe opzet de vraag naar jeugdzorg zal toenemen, waardoor de uitgaven navenant omhoog zullen gaan.

Verder wordt in het onderzoek duidelijk dat de samenwerking tussen wijkteams-en organisaties nog hapert. Ook wijst Hofstra op het risico dat niet alle wijkteams genoeg personeel hebben om op tijd van start te gaan. “Dit kan inhouden dat jongeren en families die specialistische jeugdhulp nodig hebben na 1 januari niet tijdig worden doorverwezen en dus niet tijdig passende hulp krijgen”.

Wethouder Hugo de Jonge (jeugd en gezin) benadrukt dat de gemeente Rotterdam zich terdege voorbereid op de jeugdzorg. “Nu zijn er 29 wijkteams met jeugd-en gezinscoaches aan de slag gegaan. Voor 1 januari draaien de teams in alle 42 Rotterdamse wijken. Het is waar dat het tempo hoog ligt, maar wie nu jeugdhulp krijgt of nodig heeft, krijgt het na de jaarwisseling ook gewoon. Geen kind valt buiten de boot”. Desondanks adviseert de Rekenkamer de gemeente om meer tijd uit te trekken voor de transitie en alternatieve scenario’s uit te werken voor acute risico’s. “Handhaaf de programmaorganisatie nog minimaal twaalf maanden na 1 januari 2015”.

Oppositiepartij de SP deelt de zorgen over de introductie van het jeugdstelsel. “De gemeente heeft een smalle financiele buffer”, laat raadslid Sun van Dijk weten, die afgelopen zomer in tal van wijken haar licht opstak. “Ik vraag me af of dat genoeg is en wat er gebeurt als die buffer op is”. In oktober praten de Rotterdamse gemeenteraadsleden verder over de jeugdzorg.

Ook de VVD ziet veel obstakels op de weg. “Als je bedenkt dat de gemeente de komende jaren nog meer taken op het terrein van zorg en arbeid er bij krijgt wordt het helemaal een spannende onderneming”. Het bewaken van budgetten wordt lastig, zeker in de openingsjaren.

Bron: AD Rotterdam, donderdag 25 september 2014 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/jeugdzorg-zware-last-gemeente/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.