Jaloezie en depressie

jaloezie_nieuw2Hebben wat jij niet hebt: een baan, een mooi huis, mooie kleren, een fraaie auto, een goede opleiding.

Zijn wat jij niet bent: succesvol, geliefd, gewaardeerd, rijk, slank, ontspannen, vol zelfvertrouwen, vrij van zorgen, ontspannen, een leuke ouder of partner.

Het groen-ogige monster dat jaloezie heet, kent vele haken om aan vast te grijpen.

Jaloezie komt bij de meeste mensen in zekere mate en in bepaalde situaties voor. Jaloezie kan echter ook ziekelijk worden. Dat heeft dan te maken met hoe heftig de opgeroepen emoties zijn (boosheid, angst, verdriet); hoe jaloezie je gedachten beheerst (tot het obsessieve toe); en in hoeverre jaloezie gebaseerd is op de realiteit (tot aan wanen toe).

Depressie

Bij depressieve mensen kan er een wisselwerking ontstaan tussen depressie en jaloersheid.

Elke jaloezie-beleving is een tik tegen je hoofd – die je jezelf geeft. ”Ik ben jaloers op hem of haar want”: ”Dat lukt haar, mij zou het nooit lukken”, “hij is slank en ik ben dik”, “hij is succesvol, ik ben mislukt”. Deze jaloezie-belevingen maken je kleiner ten opzichte van de omgeving, maken je in jouw beleving minderwaardig, alsof er een soort rivaliteit bestaat tussen jou en de ander. Het constante vergelijken met anderen maakt je ook nog eens doodmoe.

Omgekeerd, hoe somberder je bent, hoe negatiever je denkt over jezelf, des te meer maak je jezelf doffer en klein en de ander glanzend en groot. depressie_3“Mij lukt het niet, hem lukt het wel.” Althans, zo werkt het bij mij. Je draait een negatief zelfbeeld om in een positief “ander-beeld”, en geeft jaloezie zo de kans.

Jaloezie kan er verder voor zorgen dat je het contact met de wereld gaat vermijden, om de pijn van de jaloezie en het vergelijken maar niet te voelen. Dit leidt tot isolement, wat weer de depressie kan versterken.

Erkennen en relativeren

Wat kun je hier tegenoverstellen? Cognitieve Gedragstherapie of Emotie Regulatie Therapie, eventueel gecombineerd met Mindfulness training kunnen behulpzaam zijn. Het volgende is een vereenvoudigde weergave van mogelijke onderdelen van een behandeling.

Het eerste en misschien wel moeilijkste is om in een bepaalde situatie te herkennen en te erkennen dat je jaloers bent op een ander. Accepteer dit van jezelf.

Je kunt zo’n jaloezie-beleving vervolgens aan twee kanten relativeren: de kant van jezelf enconversation de kant van de ander.

Eerst over de ander. Stel jezelf vragen als: is die ander wel zo succesvol, mooi, ontspannen? Hoe weet je of iemand vrij is van kopzorgen? Hoe realistisch is dat? Toets bij de ander of jouw gedachten over hem of haar kloppen.

Over jezelf. Hoezo die strenge normen en de gedachte dat je daaraan moet voldoen? Want in elke jaloezie-beleving lijkt een norm te zitten waar de ander wel aan voldoet en jij niet. Uiteindelijk moet je toch je negatieve zelfbeeld bevechten. Waar komt het vandaan, dat zelfbeeld? Wat zijn jouw goede kanten?

Ten slotte, elke jaloezie-beleving wijst naar een gezonde behoefte. Gewoon een baan willen hebben of slank willen zijn, daar is niks mis mee, dat mag er zijn. Je mag hierin zacht zijn voor jezelf.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/jaloezie-en-depressie/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.