Interview met Marianne Steijnis van Rotterdam V

enhanced-buzz-11158-1399908672-30Marianne Steijnis is homo- en lesbischspecifiek hulpverlener. Ze werkt bij Rotterdam V, het Rotterdamse kenniscentrum voor homo-emancipatie. Deze organisatie is 25 jaar geleden ontstaan uit een werkgroep van algemeen maatschappelijk werkers. Die signaleerden dat er steeds meer vragen kwamen over homospecifieke problemen. Cliënten melden zich aan via de site, of komen bij Rotterdam V terecht via een verwijzer.

 

Homospecifieke problemen?
Vaak merken LHBT’ers (Lesbiennes, Homo’s, Biseksuelen en Transseksuelen) al in hun jeugd dat ze ‘anders’ zijn dan hun leeftijdgenoten. De jongetjes zijn minder jongensachtig, de meisjes minder meisjesachtig dan hun vriendjes en vriendinnetjes. In de puberteit is het heel belangrijk om door je leeftijdgenoten geaccepteerd te worden, bij de groep te horen. De ‘verboden’ verlangens die ze hebben kunnen ze vaak met niemand delen. Hierdoor ontstaat sociale isolatie.

Complexe achtergrond
En stel je nu voor dat deze jongeren ook nog eens opgroeien in een homofobe context? Religie, etniciteit, wat voor intolerant milieu dan ook? “Dan wordt ‘jezelf zijn’ zo ongeveer onmogelijk”, stelt Marianne. Dit kan uitmonden in gevoelens van grote eenzaamheid, schuld, schaamte en zelfs depressie. Vaak worden ze ook nog eens door de omgeving gepest. De suïcidegeneigdheid bij LHBT jongeren is 5x zo groot als bij heterojongeren.

Coping
De meeste van deze jongeren vinden gelukkig hun eigen weg. De jongeren met een complexere probleemachtergrond kunnen bij Rotterdam V terechtkomen. Standaard gaan ze dan een cyclus aan van 5 gesprekken. Daar wordt in individuele gevallen vanaf geweken. “De insteek van het traject is het in kaart brengen hoe iemand in zijn eigen leven meer steun kan creëren, het stimuleren van een sociale structuur”. Ook wordt gekeken hoe iemand het beste zijn copingsvaardigheden kan verbeteren. “Dat je leert in moeilijke situaties aan de bel te trekken, of iets afleidends gaat doen. Voor de één kan dit sporten zijn, de ander gaat een serie kijken”.

Rotterdam V geeft dus individuele hulp aan clienten. Maar ook trainen ze professionals in de eerstelijnszorg en fungeren ze als beleidsinstrument voor de deelgemeenten of gemeente.

Wil je meer weten? Hier is de site.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/interview-met-marianne-steijnis-van-rotterdam-v/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.