IPS, Individuele Plaatsing en Steun, is een methode waarmee mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen worden geholpen bij het vinden en behouden van regulier betaald werk. Als je een betaalde baan wilt, zorgt je behandelaar dat je in contact komt met een IPS-begeleider. Die gaat dan met jou kijken of IPS bij jou past. Kenmerkend aan IPS is de relatief snelle plaatsing, gevolgd door een intensieve coaching op de werkplek.
Sommige mensen kiezen toch liever een stapsgewijze begeleiding naar werk, of vrijwilligerswerk, maar voor mensen die snel een betaalde baan willen is IPS een bewezen effectieve methodiek.
Sommige Zorgverzekeraars betalen hier aan mee, maar de jobcoaching wordt meestal gefinancieerd door het UWV. Met de komst van de Participatiewet wordt nu onder meer overlegd met UWV, GGZ Nederland en het ministerie van SZW voor toekomstige financiering. “Het blijft echter ingewikkeld, omdat de financiering nu overal anders is en we niet weten hoe de toekomst eruit zal zien met de komende Participatiewet.”
“Voor zover nu bekend zullen alle mensen die nu een Wajong-uitkering hebben, herkeurd worden. De mensen bij wie de inschatting wordt gemaakt dat zij nog arbeidsmogelijkheden hebben, komen straks in het bestand van de gemeente. Deze is dan voor de re-integratie verantwoordelijk,” aldus E. Otto, IPS-coördinator bij Phrenos.
De zorg bestaat dat mensen met een ernstige psychiatrische aandoening straks veel moeilijker aanspraak kunnen maken op re-integratiebudgetten. Onze grote zorg is dus dat deze kwetsbare groep met de Participatiewet minder makkelijk toegang heeft tot de arbeidsmarkt.
Uit studie blijkt dat IPS leidt tot een hoger percentage mensen met betaald werk namelijk 20% meer dan met gebruikelijke arbeidsbegeleiding (44% tegenover 25%).
Dit rapport, meent Trimbos, is interessant voor zowel kenniswerkers en beleidsmakers als stafmedewerkers van GGZ-instellingen, het eindverslag van de SCION-studie, een gerandomiseerde gecontroleerde studie naar de effectiviteit van het Individual Placement & Support (IPS) model in Nederland.
Bron http://www.mgv-online.nl/ d.d. 25 sep 2013