Ikan pepesan

MakrelenMakreel is een baarsachtige vis die ‘s zomers in scholen dicht onder het wateroppervlakte zwemt in de kustwateren en daar zijn voeding vindt.
In de winter zoeken ze diepere wateren op. Makrelen zijn snelle zwemmers zonder zwemblaas en kunnen dus goed duiken maar moeten daarentegen steeds zwemmen, om niet ongewild te zinken.

Meestal worden de verse vissen aangeboden met een gewicht van zo’n 500 gr per stuk maar ze kunnen tot wel 50 centimeter lang worden en zijn dan 7 x zo zwaar. De buikzijde is zilvergrijs welke kleur naar de rug toe overloopt naar blauw met donkere strepen.

Makrelen kun je stoven, bakken, roken en grillen.
Het rode vlees is heel gezond met een vetpercentage rond de 10 %. De vrij sterke vis smaak kan je verminderen door de vis enige tijd te marineren in limoen-, of citroensap of tamarindewater. Makreel heeft niet heel veel graten, de ruggraat kan je er eenvoudig uittrekken. Let wel, koop géén horsmakreel, die barst van de kleine graatjes.

Verse vis bederft vrij snel, maak dus iets lekkers op de dag van aankoop. Invriezen kan ook. En makreel wordt vaak gerookt of ingeblikt om de houdbaarheid te verlengen. Maar waarom zou je ?
Direct ´s ochtends van de markt aan de slag, voor 2 personen:

Ikan pepesan– 1 flinke verse makreel, schoongemaakt (door de visboer) ), 500 gram
– 1 citroen, geperst

Was en droog je vis en besprenkel met iets zout en ½ citroensap. Laat de vis 1 uur rusten (in de koelkast als je keuken warm is).

– 2 Spaanse pepers, rode                                          Of koop boemboe Pepesan
– 1 rode ui                                                                  bij de Toko, bijv. Koningsvogel
– 1 a 2 teentje knoflook
– 2 kemirinoten
– 1 plakje verse gember
Maak deze kruiderij fijn in een blender of vijzel en mix dan nog even mee:
– ½ tl koenjitpoeder
– peper en zout naar smaak
en tot slot ook nog:
– 2 blaadjes citroenblad, gesnipperd
– 1 blaadje salamblad, gesnipperd,
– 1 kleine serehstengel, gesnipperd

– 1 tomaat, in blokjes

Smeer de boemboe met de tomatenblokjes in en om de vis. Laat de verdere dag marineren. Vouw de vis ´s avonds in dubbel aluminiumfolie, matte zijde naar buiten. Gaar de vis in de op 175° voorverwarmde oven, ca. 20 tot 30 min. Serveer met witte rijst en groene groente naar keuze (bijv. sperzieboontjes, broccoli of komkommer). Teveel gemaakt; is koud ook lekker !

Zelfgemaakte boemboe is natuurlijk vaak net iets lekkerder en kun je aan je eigen smaak aanpassen, maar het kost je veel tijd en geld, tenzij je het voor een paar keer klaarmaakt en invriest in kleine porties. Deze hete boemboe kan ook goed bij kip en tahoe of pompoen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/ikan-pepesan/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.