IGHD (Individuele Gezondheidszorg en Hulp bij Drugs- en alcoholafhankelijkheid) heeft in maart aan de Terbregseweg (Rotterdam) een nieuwe afkickkliniek geopend. In de instelling kunnen tien mensen terecht die willen stoppen met genotsmiddelen. IGHD-directeur Martijn Boogaardt is bijzonder blij met de nieuwe verslavingsinstelling: “We verwachten dat we met de kliniek optimale zorg kunnen verlenen. Dat gebeurt bij andere verslavingsinstellingen nu veel te weinig.”
“Mensen die bij ons terecht willen komen, dienen uiteraard gemotiveerd te zijn”, aldus Boogaardt. “Toch weten we dat het lastig is om te stoppen met middelen zoals alcohol, cannabis, XTC of cocaïne. Een terugval is derhalve niet altijd te vermijden.” De directeur verwacht wel dat 70 procent van zijn patiënten na een opname niet meer zal gebruiken. “Als onze verwachtingen uitkomen, boeken we dus betere resultaten dan andere klinieken. We denken dat onze therapie grote kans van slagen heeft.”
Twaalfstappenplan
De directeur verwacht veel van het twaalfstappenplan waarmee de verslaafden inzicht krijgen in hun ziektebeeld. “Het is de beste herstelmethode voor onze patiënten. Het twaalfstappenplan is er honderd procent op gericht om niet meer te gebruiken.”
Daarnaast biedt de IGHD de verslaafden individuele zorg op maat aan. Na overleg met de patiënt stellen de psycholoog en een ervaringsdeskundige een plan op dat past bij de persoonlijke behoeften. Daarbij wordt rekening gehouden met partners en een eventuele werkgever. IGHD probeert elke cliënt met respect te behandelen. Boogaardt: “Alles wat een cliënt over zichzelf vertelt is strikt vertrouwelijk.”
Natuurlijk volgen de verslaafden een dagprogramma in de kliniek. De deelnemers sporten twee keer in de week onder begeleiding en voeren veel groeps- en persoonlijke gesprekken. “We verwachten dat ons programma goed aansluit bij onze patiënten,” meldt Boogaardt, “al onze programma’s zijn erop gericht om nooit meer te gebruiken.” De directeur verwacht ook dat minder intelligente mensen aan het programma mee kunnen doen. “Je hoeft geen professor te zijn om alle therapieën te begrijpen”, zegt Boogaardt. De verslaafden verblijven maximaal 28 dagen in de kliniek. Daarna volgt nazorg voor de patiënt.
Niet naar huis
In de IGHD-kliniek wordt een aantal regels gehanteerd. Zo mogen de deelnemers in het weekend niet naar huis. De patiënten mogen het terrein ook niet zonder begeleiding verlaten. Martijn Boogaardt: “Dat kan echt niet bij ons.” De patiënten worden tijdens de opname drie of vier keer gecontroleerd op misbruik van genotsmiddelen. “Als we iemand betrappen op gebruik is het einde oefening voor de verslaafde.”
De meeste patiënten verblijven tijdens de opname in een eenpersoonskamer. Zoals gezegd wonen tien mensen tijdelijk in de kliniek. Boogaardt wil niet dat er nog meer mensen behandeld worden. “Dat komt onze kwaliteit van de zorg echt niet ten goede.”
In de nieuwe kliniek werken een vaste psychiater en diverse klinische psychologen. Boogaardt: “Al onze werknemers hebben veel kennis en ervaring op het gebied van verslaving. Zodoende kunnen we onze cliënten nog beter behandelen.”
Boogaardt verwacht niet dat de kliniek overlast zal geven voor omwonenden. “Dat is helemaal niet aan de orde. We hebben wel door een informatieavond omwonenden ingelicht over onze nieuwe zorginstelling. Daarmee wilden we de onrust onder de omwonenden verminderen.”
De muren van de nieuwe IGHD-verslavingskliniek aan de Terbregseweg, zijn onlangs beklad. Op de muren van de boerderij hebben de daders opruiende teksten zoals ‘oprotten drugsverslaafden’ geschreven. De eigenaar van de kliniek, Richard Groenewegen, heeft inmiddels aangifte bij de politie. gedaan. De daders zijn nog altijd niet gevonden. Jan Cees van Duin, voorzitter van de deelgemeente Hilligersberg-Schiebroek geeft zijn visie op het incident.
Wat vindt u van de bekladdering van de kliniek?
“Men moet andersom eigendom respecteren. Het had niet mogen gebeuren. We hebben nog geen idee wie dit gedaan zou kunnen hebben. We hadden niet verwacht dat de kliniek beklad zal worden.”
Waar kunnen bewoners hun klachten kwijt?
“Bij de kliniek. De deelgemeente heeft aangeboden om een beheerconvenant, met daaraan gekoppeld een begeleidingsgroep, op te stellen. Dat is niet ongebruikelijk in dit soort situaties. De IGHD-kliniek heeft inmiddels aangegeven daaraan te willen meewerken. Men kan overlastklachten ook kwijt bij de bewonersorganisatie en de deelgemeente.”
Kan de kliniek altijd bij de politie terecht, mocht zich een nieuw incident voordoen?
“De IGHD-kliniek moet dan altijd de politie inschakelen. Het is overigens onvoorspelbaar of we nog meer overlast van medebewoners zullen krijgen.”
Is de huidige locatie wel geschikt voor verslaafden?
De kliniek is volgens het bestemmingsplan en op basis van een verleende vergunning van start gegaan.”
De medewerkers van de IGHD-kliniek hebben geen commentaar op het incident gegeven.