De ‘basisinfrastructuur welzijn’ richt zich in iedere wijk op dezelfde functies:
signaleren of er iets aan de hand is in de wijk, vergroten van participatie van bewoners, vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning en maatschappelijk werk in het wijkteam.
Goede wijkvoorzieningen
kunnen de vraag naar duurdere, professionele voorzieningen verminderen door zoveel mogelijk ‘in en met de buurt te organiseren’. Professionals en beschikbare gelden steunen daarbij de ‘initiatieven van zelforganisatie door bewoners’, waaronder dagbesteding, ontmoeting, eenvoudige vormen van onderlinge hulp- en dienstverlening,..
Doelen die Rotterdam nastreeft voor de inwoners
- grotere samenredzaamheid;
- grotere zelfredzaamheid;
- kansrijke, veilige buurt en opvoedingsomgeving.
Doe het goed, doe het samen !
Welzijnswerk is mensenwerk
Rotterdams welzijn moet de veranderende samenleving volgen, waarin de Rotterdammer steeds meer zijn eigen koers wil bepalen en daartoe ook de mogelijkheden heeft. Daarbij worden de gemeente en de welzijnsorganisaties steeds meer de partner van de inwoners.
‘Nieuw Rotterdams Welzijn’ bouwt aan beter toegankelijk stelsel voor welzijn en zorg
Er verandert van alles, ook in de wijken. Gebiedsgericht invullen (elk gebied is anders) is daarbij één van de uitgangspunten. Welzijn omvat de algemeen toegankelijke (dus niet-geïndiceerde) voorzieningen in de wijken. Welzijn: professionele welzijnswerkers zoeken samen met de -actieve- bewoners en het wijknetwerk naar passende en betaalbare alternatieven voor geïndiceerde zorg, hulp en ondersteuning (voor ouderen, jeugd en GGZ-cliënten). Bewoners zijn actief en zetten hun talenten in voor anderen. Daarnaast blijft de geïndiceerde zorg bereikbaar voor wie dat echt nodig heeft. Meer achtergrond info vind je onder andere hier.
Bron: gemeente Rotterdam, d.d. mei 2015 – heden