Is er sprake is van een bedreigende situatie, als dreigende huisuitzetting, is het mogelijk om bij de rechter te verzoeken om een noodmoratorium. Wordt dit uitgesproken dan mag de verhuurder voor de duur van het noodmoratorium (max. 6 mnd.) niet tot huisuitzetting overgaan. (Art. 287b Faillissementswet). Bedoeling is dat deze periode wordt gebruikt om tot een schuldsanering te komen, zodat het na afloop van het noodmoratorium voor de verhuurder niet noodzakelijk is om alsnog tot huisuitzetting over te gaan. Voor meer info: zie hier.
Snel nu direct ingrijpen, zie hier:
Laat je direct helpen, zie hier:
Het doel van de straatadvocaten van het basisberaad is drieledig: dakloosheid voorkomen en oplossen, de beeldvorming over daklozen positief beïnvloeden en de emancipatie van de dakloze. In het afgelopen jaren is de nadruk steeds meer komen te liggen op preventie van dakloosheid.
Hanneke Oberman 010 – 7502 107, E: hoberman@zorgbelang-zuidholland.nl
Berletta Scholten 010 – 7502 131, E: bscholten@zorgbelang-zuidholland.nl
Als het echt misgaat, zie hier:
Dak en thuislozen hebben wel recht op bijstand:
Eigen situatie: wel of niet ingeschreven in BRP (basisregistratie personen) bij een gemeente.
Als je wel bent ingeschreven, kun je recht hebben op een ‘gewone’ bijstandsuitkering in de gemeente waar je daadwerkelijk verblijft.
Als je niet bent ingeschreven in de BRP, dan kun je recht hebben op een bijstandsuitkering van één van de centrumgemeenten. (in deze regio Rotterdam of Vlaardingen).
Zie ook hier voor overheidsinformatie over recht op bijstand. En google naar rechtopbijstand.nl én vul daar dan eerst je eigen gemeente eerst in.
Hoogte van de bijstandsuitkering
De hoogte van de uitkering van dak- en thuislozen is in principe gelijk aan die van anderen. In jouw situatie kan je uitkering worden verlaagd of verhoogd, als je géén woonkosten of juist hoge kosten voor nachtopvang hebt. Je gemeente kan daarnaast besluiten dat je een uitkering in natura krijgt. D.w.z. dat je goederen of een slaapplaats krijgt in plaats van geld. Ook kan je bijstand wekelijks (eventueel contant) worden uitbetaald in plaats van maandelijks.
Verplichtingen verbonden aan de uitkering
Ontvang je een bijstandsuitkering, dan moet je je houden aan een aantal verplichtingen. In jouw situatie kun je te maken krijgen met een aantal speciale verplichtingen of toeslagen. Denk aan:
– Eigen situatie : Speciale verplichting die kan worden opgelegd;
– Je hebt schulden : Meewerken aan schuldhulpverlening;
– Je bent verslaafd : Meewerken aan een medische behandeling;
– Je kunt de bijstand volgens de gemeente zelf niet verantwoord besteden;
– Je hebt bijvoorbeeld kinderen.
Bijstand laten uitbetalen aan derden: De gemeente kan je verplichten er aan mee te werken dat de gemeente in jouw naam belangrijke betalingen doet. Dat wordt ook wel de “budgetteringsplicht” genoemd. De gemeente betaalt dan een gedeelte van je bijstand niet uit, maar betaalt er rechtstreeks je vaste lasten mee, zoals huur, gas, water en licht. Dit kan alleen als je de gemeente daartoe schriftelijk hebt gemachtigd.
Opstarten schuldhulpverlening via het minnelijk traject
Als schulden een acuut probleem zijn, kan schuldsanering via de WSNP doorgaans uitkomst bieden. Die is erop gericht dat schuldenaren na 3 of 5 jaar weer schuldenvrij zijn, maar dat vraagt van hen in die periode wel de nodige discipline. Aan toelating tot de WSNP gaan de meerdere stappen vooraf, maar als eerste:
Moet je je melden bij de Sociale Dienst of de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) in uw woonplaats.
Huisuitzetting en schulden, het kan iedereen overkomen, maar probeer het altijd zelf te voorkomen. Hopelijk gebeurt het jou niet, maar trek altijd zo snel mogelijk “aan de bel” zodra je merkt dat je financieel het niet meer helemaal in de hand hebt.
Voor politieke ontwikkelingen, en zeker als er kinderen bij betrokken zijn hier.