De Nederlandse huishoudens hebben in 2014 iets meer te besteden gekregen dan eerder werd voorspeld. De groei van de nationale economie viel in het derde kwartaal van 2013 met maar 0,1 procent opnieuw tegen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de relatief lage inflatie voor een bescheiden loonstijging gezorgd in 2014. Zelfstandigen hebben hier vooral van geprofiteerd. Omdat het gemiddelde prijspeil niet veel hoger was dan in 2013 zijn de dagelijkse boodschappen niet duurder geworden.
De geringere economische groei van 0,1 procent-in november was nog 0,2 procent gecalculeerd, wordt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek veroorzaakt door de investeringen in machines en installaties door ondernemingen.
Positief is dat er nu twee kwartalen achter elkaar sprake is geweest van een lichte groei. Maar het herstel van de economie is nog fragiel, meldt het CBS.
Desondanks is de stemming in de Nederlandse industrie ook wat aan de beterende hand. De indicator van het producentenvertrouwen nam in de maand december toe van 2,4 procent naar 3,4 procent. Dat houdt in dat er 3,4 procent meer optimisten dan pessimisten zijn. Dit is de hoogste score sinds 2011. Een andere hoogtepuntje is dat het overheidstekort gedaald is tot 2,7 procent van het bruto binnenlands product. In de eerste zes maanden van 2014 kwam het begrotingsverschil nog uit op 3 procent.
Bron: AD Rotterdam, dinsdag 30 december 2014