Het succes van meeleefgezinnen

meeleefExtra spanning en druk, dat is wat kinderen ervaren die opgroeien in een gezin waarvan de ouder(s) last hebben van psychische problemen. Deze kinderen zijn het meest gebaat bij een rustige leefomgeving buiten het gezin. Initiatiefneemster Femke van Trier voorziet hierin met haar Stichting MeeleefGezin. Een vast meeleefgezin biedt een kind rust, stabiliteit en meer persoonlijke aandacht en de mogelijkheid zich te hechten aan een beperkt aantal volwassenen…

De natuurlijke veerkracht van het kind stimuleren

Bij ondersteuning van een meeleefgezin is er sprake van psychische problemen bij de ouders. Door het jonge kind op te vangen draagt het meeleefgezin er in het bijzonder toe bij dat ouders tot rust kunnen komen, met meer enthousiasme voor hun kind blijven zorgen en de zorg beter kunnen volhouden. De opvang is een aanvulling op de dagelijkse zorg waar de ouders zelf toe in staat zijn. Bij het zeer jonge kind worden gedrags- en ontwikkelingsproblemen voorkómen. Het is ook preventief gericht op het voorkómen van pleegzorg. In de training worden meeleefgezinnen voorbereid op de omgang met ouders met psychiatrische problemen in de samenwerking rond de opvang van het kind. naamloosZij leren omgaan met waarden en normen die kunnen verschillen van de eigen waarden en normen. Meeleefgezinnen bieden de jonge kinderen een stabiel referentiekader naast het eigen kwetsbare gezin. Zij stimuleren de natuurlijke veerkracht van het kind.

Ouders voelen zich gezien

Een meeleefgezin, waar hun kind op vaste tijden opgevangen wordt, biedt ouders de mogellijkheid zelf op krachten te komen. Uniek hierbij is dat de opvang al start tijdens te zwangerschap. MeeleefGezin is een Infant Mental Health programma dat zich specifiek richt op zeer jonge kinderen (infants). Als ouders tijdens de zwangerschap weten dat zij er na de geboorte niet alleen voor staan kan direct de stress omlaag. Dat is dan al in het belang van de ontwikkeling van het brein van de foetus en het stressreactiesysteem. Omdat kinderen van ouders met psychiatrische problemen (kopp) een kwetsbare doelgroep is, is het belangrijk dat meeleefouders goed worden gescreend en voorbereid op hun rol.  Meeleefouders zijn vrijwilligers, die vanuit maatschappelijke betrokkenheid als meeleefgezin deze opvang willen bieden.toys-558777_960_720 Door die betrokkenheid voelen ouders zich gezien, ze zijn de moeite waard om zich voor in te zetten en ze staan er niet alleen voor. Dat geeft hen kracht om te herstellen. Herstel van de ouders is in het belang van hun kind. Het gaat om een gelijkwaardige relatie waarin de meeleefouders en de ouders van het kind hun eigen verantwoordelijkheid hebben.

Altijd een luisterend oor voor het kind

De inzet is dat de match langdurig wordt voortgezet gedurende de groei naar volwassenheid. Altijd een luisterend oor voor het kind in ontwikkeling. De opvang is minimaal een dagdeel in de week en een weekend in de maand. Met een stabiel gezin er naast krijgt het kind betere toekomstkansen. Dat is ook wat de ouders willen voor hun kind. De opstart van een match met een meeleefgezin wordt professioneel ondersteund in het eerste jaar. Als de opvang eenmaal loopt wordt de samenwerking nog twee jaar laag frequent gevolgd. Daarna gaat men op eigen kracht verder. Stichting MeeleefGezin is op 30 mei 2012 te Utrecht opgericht.qx3aPuu30uU0hKad De initiatiefnemer en ontwikkelaar Femke van Trier streeft ernaar dat MeeleefGezin uitgroeit tot een landelijk begrip. Zij wil met het concept aansluiten bij de landelijk ontwikkelingen in de Transformatie van de Jeugdzorg. Dit Programma past in het wijkgericht werken in samenwerking met een schil van specialistische zorg. Het sluit aan op alle speerpunten van beleid van de Transitie: van professionaliseren naar normaliseren, preventief inzetten en uithuisplaatsing voorkómen, vrijwillige steun dichtbij huis, eigen kracht en regie bij ouders, investeren in jonge kinderen voor een gezonde ontwikkeling en betere kansen op school, opleiding, werk en inkomen in de toekomst. Meeleefgezinnen versterken het netwerk en de weerbaarheid van ouders met psychiatrische kwetsbaarheid in de wijk.

Bronnen: Stichting Meeleefgezin, Kennisnetjeugd

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/het-succes-van-meeleefgezinnen/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.