De voormalig hoogleraar Arnold Heertje heeft zich niet rechtmatig en onnodig kwetsend uitgesproken over Bureau Jeugdzorg op de website van RTL Nieuws en de Volkskrant. Dat besloot de rechter afgelopen dinsdag in een kort geding. Diens artikelen zullen van internet worden verwijderd.
Bureau Jeugdzorg spande een kort geding tegen Heertje, nadat die dit in een column beschuldigde van misdadige activiteiten en vergelijkingen maakte met de Tweede Wereldoorlog. Ook onthulde hij de namen van gezinsmanagers.
In zijn column haalt Heertje het geval aan van de zeven jaar oude Bram uit Amsterdam, een jongetje dat verwikkeld raakte in de vechtscheiding van zijn vader en moeder. De oud-hoogleraar stelde dat Bram veilig met zijn moeder samenwoonde, totdat Bureau Jeugdzorg hem ‘ontvoerde’ van school en hem buiten het gezicht van zijn moeder naar een geheim logeeradres bracht.
Heertje vond dat deze praktijken ¨de formele karakteristieke vertonen in de ogen van de kinderen van een bezetting, ook al ontbraken uniformen en laarzen¨. In een mail laat hij weten: Inderdaad spreek ik uw medewerkers niet alleen via het principe ¨bevel is bevel¨, maar ook in persoon aan. In een andere mail plaatste hij opmerkingen over de inbreng van de grootouder van een de medewerkers in de oorlog.
De rechter maakte hiermee echter korte metten. Heertje gebruikt weliswaar het woord nazi niet, maar wekt wel degelijk de indruk dat Jeugdzorg zich gedraagt als een bezetter in de Tweede Wereldoorlog, aldus de rechter die dit ¨ongepast, niet nodig kwetsend en grievend¨ vindt.
Ook presenteert Heertje de feiten over de 7-jarige jongen ¨eenzijdig en enkel vanuit het perspectief van zijn moeder¨. Daardoor is de andere kant van het verhaal ¨te weten dat na een lang echtscheidingsgevecht en nadat de moeder de minderjarige geen contact met zijn vader toestond, de rechtbank en het hof hebben besloten dat vader alleen met het gezag werd belast¨ niet belicht.
Heertje is buitengewoon tevreden met de uitspraak, omdat hem niet verboden is om andere kritiek te spuien op Bureau Jeugdzorg. ¨Als u het vooroordeel heeft dat ik verloren heb, dan eindig ik met dit gesprek¨. Volgens zijn advocaat Herman Loonstein zal zijn klant verder gaan met het gevecht tegen Jeugdzorg. ¨Ik heb bij wijze van grap al gezegd dat Arnold de Tweede Wereldoorlog er niet meer mag bijhalen, maar de Eerste Wereldoorlog nog wel¨.
Bron: De Volkskrant, donderdag 22 mei 2014