Guandules con Coco oeroud gerecht uit Zuid Amerika

arroz con guandulesNodig (voor ruim 4 pers.) 1 zelf gemaakte sofrito, zie verder,  2 blikjes green pidgeon peas (toko),
de guandules of duivenerwten, lekker en gezond, 400 gr parboiled rijst (1 kopje), 1 el olie, 1 el kappertjes, (2 kopjes) water, 1 kopje kokosmelk (niet gezoet).

Dominicaanse sofrito (kruidensaus):
1 middelgrote rode ui,
1 cubanelle (of een lange Turkse lichtgroene paprika, of 1/2 groene paprika),
1 grote, rijpe tomaat, 3 knoflookteentjes gepeld, 1 el appel(cider)azijn,
½ el droge oregano, paar takjes koriander (vers), takje tijm (vers, de afgeritste blaadjes, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1 tl kurkuma (of een plukje saffraan).

Hak de groenten (grof) en maal ze met alle genoemde ingrediënten voor de sofrito samen fijn in een keukenmachine. Of hak wat fijner en gebruik een staafmixer. Of hak ze fijn en stamp alles tot een pasta in een vijzel.

NB: Zo’n sofrito kun je ook in grotere hoeveelheden voorbereiden, ca. 2 dagen houdbaar in de koelkast, en liever niet langer dan 1 maand in de vriezer.

Neem een stevige pan met dikke bodem en bak de sofrito zo’n 5 min aan; roeren.
Voeg kappertjes en duivenerwten toe en roer door. Voeg dan rijst, water en kokosmelk toe en breng aan de kook. Roer nog een om en laat zachtjes in zo’n 20 a 25 min gaar worden. Controleer na 10 min elke 5 min of er nog voldoende vocht in de pan is. Voeg zo nodig nog wat kokend water toe. Schep los met een vork voor het serveren en bestrooi met nog wat blaadjes koriander.

Desgewenst kun je met de sofrito nog extra groenten meebakken; denk aan blokjes wortel, bleekselderij, rode paprika,.. dan houd je het vegetarisch.

Of juist niet en je voegt bijv. een ons blokjes ham of gerookte kip toe.

Serveer met je favoriete karbonade of een bruin gebraden kippenpoot of met een lekker vers Argentijns worstje (choripán) van de choripán-man te vinden op straat met zijn kar, via internet http://choripan.tandroid.nl/ of op de Rotterdamse Oogstmarkten en Swanmarkten.

guandules

Cajanus cajan (de wetenschappelijke naam) wordt vooral geteeld als “graan” gewas voor menselijke consumptie met op dan 4 miljoen hectare wereldwijd.  Het loof wordt ook geoogst en toegepast als veevoer, vers of gedroogd. De takken / stengels worden gebruikt als brandhout. Natuurlijk zijn er ook medicinale toepassingen bekend. Maar dat is dan weer niet mijn expertise.

Bron: diverse eeuwenoude tradities en internet, d.d. 2 april 2013

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/guandules-con-coco/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.