Schiedam heeft een grote slag geslagen met een mondiaal onderzoek naar bijstandsfraudeurs. Bij de jacht op illegaal vermogen in het buitenland kwam in twee jaar tijd een miljoen euro aan verzwegen bezittingen boven tafel in veertien landen.
Het landelijke experiment Procesgestuurd Onderzoek Vermogen in het buitenland heeft in Schiedam tot nu toe een uitstekend resultaat opgeleverd. ¨We hebben aardig wat uit de proef gehaald¨, verklaart een blije PvdA-wethouder Stam.
Bij 22 Schiedammers van 50 jaar en ouder, die in een ander land geboren zijn en in Schiedam een bijstandsuitkering ontvingen is verborgen vermogen aangetroffen in veertien landen. Zij moeten 160.000 euro terugbetalen aan de gemeenten vanwege onterecht ontvingen uitkeringen. De fraudeurs bleken in hun land van herkomst verzwegen vermogen te hebben. ¨Het gaat om een miljoen euro aan bezittingen, zoals vastgoed. De mensen zijn eigenaars van huizen en beschikken ook nog over auto’s. Ze bezitten een stuk grond of hebben geld op de bank¨, zegt een woordvoerster van de gemeente Schiedam.
Schiedam kreeg bij de screening ondersteuning van het International Bureau Fraude-Informatie (IBF) en het RCF Kenniscentrum Handhaving Rijnmond. Sinds twee jaar geleden werd onderzoek verricht naar 62 ‘verdachte personen’. Vijftig onderzoeken zijn inmiddels afgerond, twaalf nog niet.
Wie ouder is dan 50 jaar, een allochtoon is en opgaf meer dan dertig dagen per jaar in het buitenland te verblijven had volgens Schiedam ‘een risicoprofiel’ en werd onderzocht. De Zuid-Hollandse stad is volgens het IBF de enige Nederlandse gemeente die op deze wijze met die selectie werkte. ¨We hebben eerst een brief gestuurd naar 316 klanten met de aankondiging van het onderzoek. De mensen konden vervolgens zelf nog aangifte verrichten.¨Vijftien personen hebben dat gedaan¨, aldus Schiedam.
Het mondiale onderzoek leverde nog eens zeven hits op vanwege onwettig bezit. De RCP meldt dat de opsporing liep via ambassades en kadasters in het buitenland. Ook werden commerciele onderzoeksbureaus ingeschakeld.
De opsporing is door meerdere inwoners van Schiedam die hun uitkering terug moeten storten aangevochten. Ze vinden dat ze gediscrimineerd werden bij de screening op grond van hun leeftijd en etnische achtergrond. Het gerechtshof veegde die verwijten van tafel.
Er lopen op dit moment nog meerdere hogere beroepen. De gemeente Schiedam is van plan om door te gaan met deze succesvolle aanpak.
Bron: AD Rotterdam, dinsdag 2 juni 2014Afbeelding: Wikipedia