Groei beroepsbevolking positief

Voor het eerst in een lange periode is het aantal Nederlanders dat weer op zoek gaat naar een betaalde baan fors gestegen. In oktober vonden 22.000 landgenoten een baan, terwijl 20.000 mensen zich voor de eerste keer op de arbeidsmarkt begaven. In 18 maanden tijd is de beroepsbevolking niet zo snel gegroeid.

Dat wordt duidelijk uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de maand oktober die afgelopen donderdag bekend werden gemaakt. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid bleef net als in de maanden augustus en september steken op 8 procent. Dat komt doordat het aantal werklozen dat een baan wist te vinden (22.000) vrijwel gelijk was aan het aantal mensen dat op zoek ging naar werk, maar niet meteen een betrekking kreeg (20.000).

Nederland telt nu 627.000, het laagste aantal sinds februari 2013. Het aantal werkloosheidsuitkeringen nam met 500 af tot 419.000, blijkt uit getallen van uitkeringsinstantie het UWV.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen spreekt van positieve cijfers. “We hebben lange tijd gezien dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt, of zoals met jongeren het geval is, dat ze weer een opleiding gingen volgen. Het aantal werklozen nam begin 2014 weliswaar af, maar dat kwam ook doordat de beroepsbevolking door het aantal ontmoedigden kleiner werd. Nu maken we het tegenovergestelde fenomeen mee: niet alleen krijgen meer mensen een baan, maar veel mensen durven ook terug te keren op de arbeidsmarkt”.

Bovenop de 22.000 personen die een job vonden voor minimaal twaalf uur in de week, komen nog eens 18.000 Nederlanders bij die 1 tot 12 uur aan het werk zijn gegaan. De stijging van in totaal 40.000 mensen is de hoogste sinds 2007.

Volgens de internationale definities bedroeg de werkloosheid in ons land in oktober slechts 6,5 procent. Het verschil tussen de nationale en mondiale definitie is het aantal uren dat iemand werkt of wil werken: volgens de mondiale definitie is iemand niet werkloos wanneer hij of zij een uur per week werkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek legt de grens bij 12 uur per week. Volgend jaar stapt het CBS echter over op de internationale definitie.

Met een werkloosheidscijfer van 6,5 procent bivakkeert Nederland in de Europese subtop. Zes EU-landen hebben minder werklozen. De gemiddelde werkloosheid in de eurozone bedroeg in september 11,5 procent. Duitsland (5,0 procent) en Oostenrijk (5,1 procent) hebben het minste aantal werklozen in Europa.

 Bron: De Volkskrant, maandag 1 december 2014

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/groei-beroepsbevolking-positief-signaal/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.