Recent onderzoek van het Trimbos-instituut en GGNet toont aan dat de cursus Geen Paniek positieve effecten heeft op mensen met paniekklachten.
Tevens halveert de cursus de kans op het krijgen van een paniekstoornis.
Van slechts weinig preventieve interventies voor volwassenen op het gebied van angststoornissen is de effectiviteit onderzocht. De groepscursus Geen Paniek vormt een gunstige uitzondering. De cursus heeft een preventieve werking en cursisten zijn doorgaans zeer tevreden over de cursus en de cursusleiders. Vanuit gezondheidseconomisch oogpunt attendeert de interventie op kosteneffectiviteit.
Per jaar heeft ongeveer een kwart miljoen Nederlanders in de leeftijd van 18-65 jaar last van een paniekstoornis. Jaarlijks gaat het om 80.000 nieuwe gevallen. Een paniekstoornis vermindert de kwaliteit van leven en vergroot de kans op andere psychische stoornissen.
Bovendien kost het veel geld. Die kosten bestaan uit zorgkosten, medicijngebruik en kosten veroorzaakt door ziekteverzuim. Naar schatting gaat het om 1,9 miljard euro per jaar, waarvan 671 miljoen euro (35%) door nieuwe gevallen.
Initiatief van GGNet
Zonder therapie dreigt paniekstoornis vrijwel altijd chronisch te worden en veroorzaakt dan een forse ziektelast. Vroegtijdig ingrijpen bij beginnende paniekklachten is daarom van groot belang. Met dit doel is een aantal jaren geleden de vroege interventie Geen Paniek door GGNet ontwikkeld. De cursus is gebaseerd op cognitief-gedragstherapeutische principes die bewezen effectief zijn voor mensen met een aanwezige paniekstoornis.
Nadat er diverse testfases zijn geweest, heeft GGNet uiteindelijk het initiatief genomen tot dit uitgebreide onderzoek. Het onderzoek is in samenwerking met het Trimbos-instituut uitgevoerd.
Voor informatie over de cursus en het onderzoek is een speciale website beschikbaar: www.cursusgeenpaniek.nl.
Op de website staan ook de resultaten van het onderzoek.
Deelnemer in de regio Rijnmond:
Riagg Rijnmond
regio Rotterdam
afdeling Preventie, tel. 010-4453497
Bron: www.psy=me.nl