Lekkere wintergroentenkost, net even anders: snijdt het kontje van de spruiten dun af, schil mogelijk lelijke buitenste blaadjes weg en snijdt ze dwars door het hart doormidden (grote spruiten in vieren). Rol verse salieblaadjes naar smaak op en snijdt deze overdwars in heel fijne reepjes.
Verhit boter en olie in koekenpan tot het vet bruist en voeg de spruitjes toe bak ze samen met de salie zachtjes tot ze rondom goudbruin zijn (4-5 min). Voeg wat zout en peper naar smaak toe en doe alles in een ovenschaaltje. Dit kun je vooraf doen. Nodig als (extra) bijgerecht voor 4 personen:
- 400 g spruiten
- 8 a 13 verse salieblaadjes, in reepjes
- 1 el plantaardige olie
- 2 el boter
- Zout en versgemalen peper
Rooster de groente voor het opdienen nog 5-10 minuten in een op 200º C voorverwarmde oven. Prik er na 5 min even in met een vork om te testen of ze gaar zijn en net zo knapperig of juist zacht zijn als je zelf lekker vindt.
Goed als bijgerecht bij vrijwel alles, zoals puree van een soort aardappel of pompoen, bijvoorbeeld, bij varkensvlees,.. maar zie ook de appelrisotto 🙂
Bron: algemeen; sinds de spruit werd “uitgevonden”.