Een deel van de Nederlandse gemeenten wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten bij de gehandicaptenzorg. Dat laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten.
Op dit moment zijn de instellingen en de gemeenten in onderhandeling over de inrichting van de gehandicaptenzorg als de verantwoordelijkheid volgend jaar wordt overgedragen van het Rijk naar de gemeentebesturen. Die overgang moet geld opleveren. Maar om de betrokken instellingen de gelegenheid te geven eraan te wennen, hebben ze afspraken gemaakt met staatssecretaris Van Rijn dat de bezuiniging in het openingsjaar tot elf procent beperkt blijft.
De zestig instellingen die de laatste maand contact hebben gezocht met een speciaal meldpunt van de VNG, toonden een heel ander beeld. Ze zijn zijn actief voor 33 gemeenten en maken duidelijk dat het openingsaanbod van de wethouders 25 tot 67 procent lager is dan het huidige budget.¨Uiteraard moet er over de prijs worden overlegd, maar 67 procent is geen onderhandelen meer¨, aldus een woordvoerder van de VNG. ¨Ook omdat de gemeenten zelf de hulp willen gaan leveren¨.
De Koepel heeft onlangs een brief gemaild naar Van Rijn om hulp bij de onderhandelingen. Behalve de grote kortingen neemt de VNG ook waar dat veel gemeenten vaak niet beseffen dat hun nieuwe clienten in de huidige situatie een heel pakket aan zorg ontvangen. Zo willen ze voor volwassenen gehandicapten wel hun bed betalen maar niet de begeleiding van de opvang. Van een van de doelstellingen van deze opvang-de mantelzorgers ontlasten-komt dan niets meer terecht. De gehandicaptenverzorgers die aan de bel trokken zijn onder meer werkzaam in Den Haag en Den Bosch.
Volgens een woordvoerder van de VNG is de totale korting 11 procent, maar worden de gemeenten ook met andere bezuinigingen geconfronteerd-zoals op de huishoudelijke zorg en zullen de bezuinigingen na volgend jaar nog meer oplopen.
¨De gemeenten willen daarom dat de zorg op een andere manier georganiseerd wordt en bekijkt op ze nu dingen kunnen combineren en of de mantelzorgers ook nog zelf taken kunnen verrichten. Voor de organisaties zal het wennen zijn omdat ze voor het eerst zelf onderhandelingen moeten voeren¨.
Dat de bezuiniging per gemeente kan verschillen is niet verrassend, zegt de VNG. ¨Hoeveel budget er is hangt af van het aantal inwoners in een gemeente. In gemeenten waar mensen recht hebben op de persoonsgebonden budget wordt minder geld gereserveerd voor anderen¨.
De zorgkoepel en de VNG hebben nog steeds geen definitief beeld van de onderhandelingen. ¨Er zijn ook gemeenten die het netjes spelen¨, aldus de voorlichter van de gehandicaptenzorg. Later dit jaar zal de koepel het complete overzicht publiceren.
Bron: Trouw, woensdag 13 augustus 2014