De sociale werkplaatsen in Nederland zullen op termijn worden gesloten. In plaats daarvan realiseren het bedrijfsleven 100.000 en de overheid 25.000 garantiebanen voor arbeidsgehandicapten die aan de slag moeten bij reguliere firma’s. In 2026 moeten die banen er zijn.
De laatste twee jaar zijn de eerste 11.000 banen al gerealiseerd. De bedrijven ontvangen loondispensatie: ze betalen alleen een salaris over de productiecapaciteit van de werknemer. Het Rijk vult het bedrag aan tot het minimuminkomen. Het UWV en de Nederlandse gemeenten financieren de hulp die eventueel nodig is.
De garantiebanen maken deel uit van de Participatiewet. De regering wil zoveel mogelijk uitkeringsgerechtigden betaald laten werken. Dat moet een bezuiniging van 1,6 miljard euro opleveren. Wajongers (mensen met een arbeidsbeperking) krijgen vooralsnog voorrang.
Het is uiteindelijk ook de intentie om bijstandsontvangers, zo nodig in de vorm van aangepaste banen, aan het werk te helpen. Het gaat in totaal om 700.000 mensen.
Bron: De Volkskrant, maandag 27 juli 2015