Misschien hoor je het wel vaker. Mensen die geen tijd hebben voor ontspanning of voor vrienden en familie. Ze slapen slecht en hun gezondheid gaat achteruit. Ze worden vaak ziek en hebben ook geen tijd om te sporten. Kortom: ze hebben nergens tijd voor! Dit zijn vaak mensen met een fulltime baan. Hun leven zit vastgeroest aan hun werk. Ze worden bijna de moderne slaven uit deze tijdperk. Uit onderzoek is gebleken dat fulltime banen zeer ongezond zijn. De meeste mensen met een fulltime baan lopen rond met gezondheidsklachten…
Fulltime werken is ongezond!
Mensen met een fulltime baan hebben meer kans op hartklachten. Dit is de harde waarheid. Dit heeft een onderzoeksteam van University College in Londen laten weten in European Heart Journal . Vele mensen met een fulltime baan falen in het dagelijks leven. Het is niet iets wat je kan combineren met je privèleven of een studie. Als mens krijg je te maken met emotionele en sociale zaken in je prive leven waar ook tijd voor moet zijn. Iemand moet het huishouden doen, koken en de boodschappen in huis halen. Wij mensen zijn geen batterijen voor een grote machine die dag en nacht moet draaien. We hebben een prive leven en daarnaast hebben we ook vrije tijd en ontspanning nodig. Vaak beloven werkgevers veel geld bij fulltime banen, maar veel geld is niet belangrijk. Een beetje leefgeld en een verstandige kop is alles wat je nodig hebt. Mannen en vrouwen hoefen niet alleen maar te werken. Je bent een mens geen robot! Werk is werk en dat zoveel mogelijk in parttime uren. Leef je leven!
Gezondheid en stress
Veel fulltimers krijgen op den duur te maken met gezondheidsklachten zoals burn-out, migraine, slaapproblemen, nek en rugklachten en laten we niet het ergste vergeten: hartklachten. Wij mensen moeten gelukkig, gezond en sociaal leven kunnen leiden. Ook gezondheid heeft tijd nodig. Je hebt tijd nodig voor ontspanning, vakanties of een harde training in de sportschool. Mensen die 40 uur per week of meer werken zouden 40 procent meer kans hebben om de hartritmestoornis boezemfibrilleren te ontwikkelen.
Bij boezemfibrilleren ontstaan elektrische prikkels niet op één plek, maar op diverse plaatsen in de boezems. Het is niet levensbedreigend, maar wel een voortdurende belasting voor het hart. Mensen kunnen kortademig en duizelig worden, maar niet iedereen ervaart last. Voor de rest kan dit wel lijden tot serieuze hart problemen…
Te lange werkdagen maken risico op boezemfibrilleren groter
Een onderzoeksteam van University College in Londen analyseerde voor de cohortstudie, gepubliceerd in European Heart Journal, de gezondheidsgegevens en arbeidsdata van meer dan 85.000 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. De onderzoekers benadrukken dat alleen bij aanvang van het onderzoek is bekeken hoeveel werkuren de deelnemers wekelijks maakten. Personen die 35 tot 40 uur per week werken, werden gebruikt als controlegroep. Het blijkt dat te lange werkdagen voor boezemfibrilleren zorgen met hartklachten als gevolg.