Carnaval is voorbij (Aswoensdag) en ook Valentijnsdag (14 feb) is -al dan niet memorabel voor jou- gepasseerd. Het duurt nu weer een hele tijd voordat de volgende officiële feestdag op de kalender verschijnt. Maar als je je niet al te streng aan Vastentijd houdt, kun je ook in de komende periode wel eens iets te vieren (willen) hebben. Bovendien gaat elk gerecht en zeker elke taart/baksel erop vooruit na een paar keer proberen/maken.
Het resultaat komt dan – na jouw eigen, kleine aanpassingen van de receptuur – steeds meer helemaal overeen met de door jou gewenste smaak, textuur en het uiterlijk. Met Pasen heb je het dan helemaal ‘in de vingers’.
Nodig
- 100 g roomboter
- mespuntje zout, evt.
- 250 g volkorenkoekjes
- 4 limoenen – 6 kleine limoenen
- 1 blik gezoete, gecondenseerde melk (307 ml)
- 400 ml verse slagroom, niet geklopt of gezoet
- (taart)vorm, mits rond van zo’n 20 – 24 cm doorsnede; losse bodem is handig.
Bodem
Smelt de (afgemeten) roomboter zachtjes in een (anti-aanbak, saus) pan met het beetje zout. Verkruimel de (afgewogen) volkorenbiscuits (doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn op het aanrecht en/of met een deegroller of draai de koekjes tot vrij fijne kruimels in een keukenmachine).
Voor de verandering zou je ook eens kunnen kiezen voor andere stevige koekjes, evt. met een smaakje, bijv. kokos- of gemberkoekjes of bastognekoeken. Als je roomboterkoekjes kiest, heb je waarschijnlijk ietsje minder boter nodig.
Meng de koekkruimels goed met de gesmolten boter en vul met dit ‘deeg’ gelijkmatig de bodem van de taartvorm. Gebruik daarvoor je vingers en/of een koude lepel.
Probeer ook zoveel mogelijk een opstaande rand met deeg te bekleden.
Zet de vorm met de deegvulling in de koelkast terwijl je de vulling bereidt.
Limoenen
In supermarkten tref je veelal iets grotere limoenen aan en kun je vaak ook wel eens kiezen voor biologisch geteelde. In toko’s tref je dikwijls wat kleinere limoenen aan.
Niet-biologische limoenen moet je eerst onder warm kraanwater goed schoon borstelen. Droog ze daarna even af met een keukendoek of -papier. Als borstel kun je prima een stevige nagelborstel gebruiken (ook handig voor het reinigen van aardappels in de schil, e.d.); houd die dan wel goed apart, enkel te gebruiken voor bij het koken :).
Haal enkel de groene limoenschil dun af met een fijne rasp of een zesteur (schilletjes-trekker). Pers alle limoenen goed uit (géén pitjes). Meet in ieder geval even op hoeveel ml je nu gebruikt, als referentie voor een volgende keer! Hoewel de zuurtegraad van het sap vanzelf ook per aankoop kan wisselen,.. Je kunt ook met citroenen aan de slag, maar die zijn natuurlijk geel en dikwijls ook iets milder van smaak. Neem er dan de eerste keer +/- 4.
Vulling en taart
Roer in een kom de gecondenseerde melk, de slagroom, het limoensap en 3/4 van de limoenrasp met een lepel goed dooreen. Het mengsel wordt daarbij zo maar vanzelf dikker! Chemische reacties maken bakken in de oven onnodig, hoewel dat type taart ook bestaat.
Giet de vulling in de deegvorm en laat je taart nog minstens 1 uur in de koelkast goed koud worden. Serveer koel, in (8) punten, gedecoreerd met wat van de achtergehouden rasp/ sliertjes naar smaak.
Als feestdecoratie kun je extra toefjes met vanillesuiker opgeslagen slagroom opspuiten of idem licht-gezoete quenelles crème fraîche opbrengen (bolle ovaaltjes, gemaakt met 1 of 2 dessert-lepels).
Ook kun je versier- en smaakkundig aan de slag gaan met wat frisse, groene “citroenblaadjes” als -melisse, -verbena, -munt, e.d. dan wel met juist kleurige, eetbare (!) bloemblaadjes en/of (zilver) parels uit het taartenschap in de winkel.
Bron: uit Amerika, d.d. naar schatting ca. 1920
Recent onder mijn aandacht gebracht als eenvoudig, maar heerlijk recept door Bram van Neijenhof, via zijn moeder, via een vriendin, via een kennis, via,..