Overtredingen niet altijd afgestraft

Bij overtredingen met uitkeringen zullen uitkeringsinstanties en gemeenten voortaan meer de ernst van de overtreding en de omstandigheden gaan beoordelen. Ook zullen zij er meer rekening mee houden of de uitkeringstrekker opzettelijk heeft gehandeld.

Minister Lodewijk Asscher heeft dat zeven dagen geleden aan Tweede Kamerleden gemeld. PvdA, CDA en D66 steunen zijn plan, maar de VVD is tegen. De beslissing van de minister is ook een antwoord op een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale Ombudsman op de fraudeaanpak.

Vooral CDA en D66 zijn al langer geen voorstander van de fraudewet. Volgens de oppositiepartijen moeten Nederlanders na vergissingen en kleine overtredingen dure boetes betalen, terwijl de ‘echte boeven’ vaak niet gestraft worden. De Kamerleden Heerma van het CDA en Van Weyenberg van D66 zijn dan ook blij met de beslissing van Asscher. Het tweetal verwijt de regeringspartijen VVD en PvdA dat ze dat twaalf maanden hebben geblokkeerd.

Toch is ook PvdA-lid John Kerstens blij met de nieuwe aanpak. ¨Mensen die fraude plegen moeten worden gestraft. Uitkeringsontvangers die door de bomen het bos niet meer zien, of zich vergissen, niet¨. De PvdA stemde destijds al tegen de fraudewet. Ze was toen nog een oppositiepartij.

Anouska Schut van de VVD heeft reserves. Ze accepteert dat de uitvoering van de wet verandert, zodat mensen die zich vergissen niet worden gestraft. Maar de fraudewet zelf moeten volgens haar gehandhaafd blijven. Misbruik van gemeenschapsgeld moet worden bestraft. ¨Fraude plegen met uitkeringen is de bijl aan de wortel van de sociale zekerheid¨. De versoepelingen van Asscher gaan volgend Schut veel te ver.

Er zal voortaan alleen een boete van 100 procent van het gefraudeerde bedrag worden gegeven als er opzettelijk fraude is gepleegd, laat Asscher weten. Bij grove schuld wordt een boete van 75 procent opgelegd. In de overige gevallen bedraagt de boete de helft van het gefraudeerde bedrag. Bij verminderende verwijtbaarheid is de boete 25 procent van het bedrag. De ten onrechte ontvangen uitkering moet wel worden terugbetaald.

 Bron: De Volkskrant, dinsdag 23 december 2014

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/fouten-met-uitkering-niet-meer-afgestraft/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.