Filmrecensie: Crazywise

Galerie ViaKunst had een bijzondere filmvoorstelling op 25 juli 2017. Het atelier was met kunst en vliegwerk omgebouwd tot filmzaal en daar werd een Amerikaanse film vertoond met een aparte kijk op psychose in verschillende culturen. Phil Borges, die deze film “CrazyWise” heeft gemaakt is in de film ook te zien als interviewer. Het team dat deze film in Nederland laat zien organiseerde na afloop van de voorstelling ook nog een bespreking met de bezoekers. Zo was er in Rotterdam al 2 keer eerder een CrazyWise conferentie georganiseerd en het is de bedoeling dat er nog meer volgen in de regio Rijnmond.

Als je bij traditioneel levende volken een psychose krijgt, stemmen in je hoofd hoort of op andere wijze verward gedrag toont wordt je niet platgespoten of opgesloten maar met respect behandeld. Zij gaan er van uit dat je door een spirituele inwijding heen gaat en dat Wakan Tanka of hoe hij / zij in die cultuur ook mag heten, je voorbereidt op een speciale taak voor je volk als medicijnman of profeet die de toekomst kan zien en raad kan geven. Die spirituele ervaring wordt niet negatief ervaren als iets waar de gemeenschap last van heeft maar de persoon wordt met liefde en aandacht opgevangen. Zo genezen bij die volken 2/3de van de mensen van hun psychische verwarring terwijl in het westen de verwarde mensen gestigmatiseerd worden, met medicatie behandeld en zelfs in een isoleercel naakt opgesloten. Zo geneest maar 1 derde van de psychoten want de behandeling maakt de symptomen alleen maar erger.

Phil Borges, fotograaf en filmmaker die een kwart eeuw het leven van inheemse volken heeft gedocumenteerd kwam door zijn werk tot inzicht hoe heel anders die volken tegen een geestelijke crisis aankijken en maakte daar een film over: “CrazyWise”. (zie www.crazywisefilm.com) In de USA interviewde hij deskundigen inzake de geestelijke gezondheid en de crisis die in America aan het ontstaan is door de eenzijdige aanpak van de psychiatrie die er daar vooral gericht is op neurofysiologie en medicatie aan de hand van het dikke sprookjesboek DSM 5 (Diagnostical Statistical Manual editie 5). Zo zijn het aantal geesteszieken in de USA in 20 jaar gestegen van 1,25 miljoen naar 4 miljoen en de uitgaven voor medicatie en behandeling in de GGZ in die zelfde periode tussen 1988 en 2008 zelfs 80 keer zo hoog geworden: van 500 miljoen dollar tot 40 miljard.

In de film zijn 2 jonge Amerikanen te zien die door de psychiatrie geestesziek zijn verklaard. Adam, 27 jaar oud, lijdt zwaar onder de bijwerkingen van de psychoactieve geneesmiddelen. Hij komt door meditatie tot zijn gezond verstand. Ekhaya, 32 jaar oud, werd als kind gemolesteerd en overleefde zelfmoordpogingen voor zij in de leer ging bij een traditionele sjamanistische medicijnvrouw uit Zuid Africa. Zo leerde zij de ware betekenis van haar leven ervaren en gaf daar opnieuw zin aan. Zonder de aanpak van de natuurvolken te romantiseren laat de film zien hoe je ook heel anders met psychische klachten kunt omgaan maar hoe bij sommigen ook de juiste medicatie een hulp kan zijn om tot evenwicht te komen.

Ook bij de nabespreking van de film in galerie ViaKunst was iemand aanwezig die vertelde zelf de weg van de wijsheid te hebben gekozen door zijn leven nieuwe zin te geven. Hij koos om van zijn hobby een levenstaak te maken en werd kok in een volksrestaurant waar hij zijn creativiteit kwijt kon in het bereiden van goed voedsel. En de bezoekers leveren hem erkenning en waardering voor zijn kookkunst en de mens die hij is. Hij is met al zijn medicatie gestopt want dat heeft hij niet meer nodig om zich zelf te accepteren en zijn leven in balans te houden. Hij is zelf de zingeving van zijn leven geworden in verbondenheid met de wereld om hem heen.

Phil Borges komt op vrijdag 3 november naar Amsterdam voor een CrazyWise conferentie waar hij met andere deskundigen over dit thema zal spreken. U leest hier meer over in Denkraam ! Jan Bijl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/filmrecensie-crazywise/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.