Het is 11 november Sint-Maarten. Het feest is vooral bekend van de lampionnentocht die kinderen ’s avonds doen. Ze maken lampionnen en gaan langs de deuren om Sint-Maartensliedjes te zingen, in ruil daarvoor vragen ze snoep. Maar bovenal staat Sint Maarten voor barmhartigheid. Volgens de overlevering sneed Martinus van Tours, oftewel Sint Maarten, zijn mantel in tweeën.
Hij gaf een deel aan een bedelaar, en is daarom het symbool voor barmhartigheid en solidariteit.
Door het hele land zijn er initiatieven die vooral deze solidariteit en barmhartigheid uitstralen. In de Martinikerk in Groningen waren dak- en thuislozen uitgenodigd voor een warme maaltijd. Op het menu stond ganzenbout. Bereid door chefkok Herman Scharft van het naastgelegen restaurant ’t Feithhuis. Bij de Utrechtse nachtopvang op het Jansveld kregen daklozen een gratis maaltijd van de Utrechtse kerken.
Feest van het delen
De soldaat Martinus ontmoet op een gure winterdag bij een van de stadspoorten van Amiens (Frankrijk) een bedelaar. Deze man smeekt de voorbijgangers in Christus’ naam om een aalmoes. Niemand schenkt aandacht aan hem. De jonge soldaat Martinus wel. Hij pakt zonder aarzelen zijn zwaard, snijdt zijn soldatenmantel doormidden en geeft een helft aan de bedelaar. ’s Nachts heeft Martinus een droom. Christus verschijnt aan hem als bedelaar, gehuld in diezelfde halve mantel.
Dit was voor Martinus een hemels teken om zijn leven aan God te wijden. De Sint-Maartenviering heeft over het algemeen geen religieuze betekenis meer. Wel is het een goede aanleiding voor katholieke scholen om rond 11 november aandacht te besteden aan de eens zo populaire heilige Sint-Martinus
Bron: christelijke vorming, d.d. oeroud