De kostendelersnorm voor AOW-gerechtigden wordt niet op 1 juli 2016 maar op 1 januari 2018 ingevoerd. Gedaan onderzoek door Panteia en het Sociaal Cultureel Planbureau geven nog onvoldoende beeld op de effecten, terwijl wel duidelijk werd dat invoering een negatieve invloed kan hebben op de keuze rond mantelzorg.
Kortom: de relatie tussen WMO-bezuinigingen, mantelzorg, de vorming van nieuwe huishoud-samenstellingen en inkomensvoorzieningen moet nader worden onderzocht.
“Gezien de doelstellingen van het kabinet rond de decentralisatie van de langdurige zorg is het van belang dat mensen de ruimte krijgen om mantelzorg voor ouderen op zich te kunnen en willen nemen”, aldus Jetta Klijnsma aan de Tweede Kamer.
Minder goed nieuws
Voor nieuwe bijstandsaanvragen geldt de kostendelersnorm trouwens al sinds begin dit jaar. En ook het overgangsrecht voor uitkeringen die in 2014 al liepen eindigt per 1 juli 2015. Wat het precies inhoudt en hoe dat precies wordt berekend kun je hier zien.
Uitstel is nog geen afstel
Op 24 juni wilde staatssecretaris Klijnsma nog niet uitgaan van een afstel van de mantelzorgboete maar de onderzoeken afwachten. Het kabinet vindt het redelijk dat AOW’ers die met hun kinderen samenwonen een lager AOW-pensioen krijgen. Ze kunnen immers de kosten van levensonderhoud delen. Tegenstanders zien deze korting echter als een straf op het verlenen van mantelzorg van kinderen aan hun ouders.
Bron: Min. SZW, d.d. 18 juni 2015
Bron: landelijke media 24 juni 2015