De eigen bijdrage die klanten van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor psychotherapeutische hulp moeten gaan betalen heeft volgens een psychiater al een eerste slachtoffer geëist. Een meisje van 18 jaar zou zelfmoord gepleegd hebben omdat zij die eigen bijdrage niet kon betalen. Op het Malieveld in Den Haag is vorig jaar op 30 juni door duizenden hulpverleners uit de GGZ geprotesteerd tegen de voorgenomen invoering van die eigen bijdrage en tegen de afbraak van het persoonsgebonden budget voor bijzondere ziekenzorg. Het neoliberale denken van deze regering kent echter geen genade voor de zwakkeren in onze samenleving. Het gevolg is dat vele anderen afzien van verdere hulp omdat het voor hen te duur is geworden. En de overlast die hun gedrag vervolgens aan de maatschappij gaat opleveren kan een veelvoud gaan kosten van wat de bezuinigingen opleveren. Maar de schade aan menselijk leed en verdriet is onbetaalbaar.
De reacties op het Internet, bijvoorbeeld op de website www.psychiatrie-nederland.nl, liegen er dan ook niet om. Veel ervaringsdeskundigen met weinig geld laten hun woede blijken over de harteloze discriminatie van minvermogenden met psychische klachten. Als je met een gebroken been of darmklachten in het ziekenhuis ligt hoef je geen eigen bijdrage te betalen, maar met psychische klachten wel. Ook binnen de regering is er twijfel aan de wijsheid van de eigen bijdrage van 200 euro per jaar voor tweedelijnszorg die minister Schippers van Volksgezondheid per 1 januari 2012 heeft ingevoerd. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie, ook een VVD’er, zegt dat bezuinigen op de gezondheidszorg en daardoor meer geld uitgeven bij justitie niet de goede weg is. Hij zou die bezuinigingen zo mogelijk weer terug willen draaien voor er nog meer ongelukken en problemen ontstaan. Ook de Tweede Kamer is zeer kritisch op de bezuinigingen van de regering op de GGZ. De SGP heeft al gereageerd en ook de Christenunie vindt het opvallend dat er binnen het kabinet al protest komt. Groen Links, PvdA en SP zijn ook verrast en vragen om reacties van de slachtoffers van deze bezuinigingen. Ook in de eerstelijnszorg is de terugloop van hulpvragers soms fors. Ook daar is de eigen bijdrage verhoogd en krijg je niet meer dan vijf consulten van psycholoog of psychiater vergoed. Zo worden dan naast politie en justitie ook de huisarts het afvoerputje van de GGZ Maar de huisarts tot wie men zich dan tenslotte wendt is niet voldoende deskundig en zal voor serieuze psychische klachten al gauw slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen gaan voorschrijven waar de cliënt niet werkelijk baat bij heeft.
Minister Schippers wil echter van geen wijken weten. Zij heeft de eigen bijdrage al twee keer verlaagd tot het bedrag van 200 euro per jaar en zal elders in haar begroting ruimte moeten zoeken waardoor weer andere patiënten groepen de dupe worden. Bouman GGZ in Rotterdam waarschuwde in september vorig jaar vier gemeenten in de regio Rijnmond in een brandbrief dat er honderden psychiatrische patiënten en verslaafden geen voldoende zorg en behandeling meer zullen krijgen omdat zij die eigen bijdrage niet op kunnen brengen. Bouman gaat er van uit dat de regering niet weet wat ze doet omdat ze niet weet om wat voor mensen het gaat. Deze regering gaat het om de euro’s en niet om de mensen in haar bezuinigingswoede. De gemeente Rotterdam heeft echter met Achmea een speciale collectieve verzekering voor mensen met een minimum inkomen afgesloten. Via deze verzekering wordt de eigen bijdrage voor deze mensen vergoed. Voor een opname in een GGZ instelling is die eigen bijdrage zelfs 145 euro per maand bovenop het al bestaande eigen risico. Ook de gemeente Zwolle en de zorginstelling Accare vergoeden de eigen bijdrage met als uitgangspunt een menselijke benadering van de geestelijke gezondheidszorg. De regering kan daar een voorbeeld aan nemen!
Voor het Landelijk Platform GGZ is intussen de maat vol. Omdat elke Nederlander recht heeft op de noodzakelijke medische zorg is het Platform naar de rechter gestapt voor een kort geding om te beslissen over enkele zaken van patiënten die de eigen bijdrage voor psychiatrische hulp niet kunnen betalen.
Het Landelijk Platform GGZ heeft samen met Ypsilon een website www.meldjezorg.nl . In twee weken tijd ontvingen ze daar meer dan 500 klachten over die eigen bijdrage. Zeventien procent van die mensen wil stoppen met de tweedelijns psychotherapeutische hulp en nog eens 35% overweegt om er ook mee te stoppen. Samen meer dan de helft. En van de hulpzoekenden die van hun therapeut het advies kregen om zich voor hun klachten te laten opnemen weigert 46% om dat te doen vanwege de hoge maandelijkse bijdrage voor opname. Tel uit je winst, minister Schippers! Het Landelijk Platform GGZ gaat er van uit dat het gaat om zo’n 200.000 van de bijna 900.000 patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Hieronder veel mensen met schizofrenie en psychotische kwetsbaarheid die de psychotherapie absoluut niet kunnen missen. Het Platform ergert zich vooral aan de uitspraken van Schippers die doet alsof er maar een soort GGZ cliënt is waarop makkelijk bezuinigd kan worden zonder dat dit problemen in de samenleving geeft. In werkelijkheid zijn er naast bijvoorbeeld mensen met burn out die na een korte behandeling weer goed kunnen functioneren in de maatschappij veel mensen die een lange en soms voortdurende zorg hard nodig hebben. Marjan ter Avest, de directeur van het Platform, is bang voor crisis situaties in het leven van deze mensen waardoor patiënten in de gevangenis terecht komen of erger nog, ook zelfmoord plegen zoals het meisje dat die eigen bijdrage niet kon betalen. Slachtoffers van de bezuinigingen van minister Schippers. Op de website www.ypsilon.org/bezuinigingen kun je alle details vinden over wat de financiële gevolgen van deze bezuinigingen voor onze lotgenoten zijn.