Een vaste baan en een eigen huis

Tim ZonneAls het in 2013 niet goed gaat met Tim Zonne, stelt hij zichzelf een doel: “ik wil een vaste baan en een eigen huis.” Nu werkt Tim vier jaar als Onafhankelijk Cliëntondersteuner (OCO) bij het Basisberaad en is hij onlangs verhuisd naar een eigen woning in Zeeland. Na tien jaar werken aan zichzelf heeft Tim zijn (voorlopige) doelen bereikt.

Uit een bureaula geplukt

Als Tim in 2019 solliciteert voor onafhankelijk cliëntondersteuner bij Basisberaad, hoort hij aanvankelijk niets. Als hij -na even wachten- belt, wordt verteld dat de vacature inmiddels is vervuld. Even later komt toch de plek weer vrij, en worden alsnog zijn brief en CV opgezocht. “Zo ben ik hier uit een bureaula geplukt” licht hij lachend toe.

Naast het werk als cliëntondersteuner bij Basisberaad heeft Tim ook kort gewerkt als projectleider bij Zorgbelang Inclusief, waar Basisberaad onderdeel van is. Eerder heeft Tim gewerkt als ICT-er voor negen jaar. “Het werken met en voor mensen was hierbij voor mij belangrijk. Zo heb ik voor iemand, die een dierbare had verloren, een harde schijf gerepareerd en zo foto’s gered. Juist het werken met mensen geeft mij voldoening.”

Ervaringsdeskundig

Uiteindelijk gaat het in 2013 niet goed. “Ik was moe en op. Ik heb mijn werk als ZZP-er stop gezet, en heb mijn trots opzij gezet, alle moed verzameld en me gemeld bij de bijstand en bij PsyQ (hulpverleningsinstelling). Computers gaven me stress. Het was zoeken naar de ‘reset-knop’. Na een tijd therapie te hebben gevolgd, stond Tim voor de vraag: wat nu? Tim had alleen een HAVO diploma maar is erg autodidact en leert graag in de praktijk. Hoe vind je dan werk in een nieuw vakgebied? Ondertussen stelde Tim ook persoonlijke doelen. Er was al langer een verhuiswens, en het doel werd al snel om op termijn een vaste baan te kunnen vinden zodat de weg vrij was om een huis te kunnen kopen.

Tim realiseert zich dat hij cliëntervaring opbouwt, en deze ervaring wil inzetten om andere mensen te helpen. “Dat lijkt een hele verandering, maar ook in de ICT was ik mensen aan het helpen.” Zijn ‘nieuwe carrière’ begint als vrijwilliger bij de dierenopvang en bij  Bavo Europoort. In die tijd begint Tim aan de Basiscursus Ervaringsdeskundigheid bij Parnassia. “Zowel het vrijwilligerswerk als de cursus bevielen goed.”

De cursus bevalt zo goed, dat Tim verder wil met het ontwikkelen van zijn ervaringsdeskundigheid en de BGE-opleiding wil gaan doen bij Zadkine (Begeleider GGZ ervaringsdeskundigheid). “Ik zat nog in de bijstand, en de gemeente wilde aanvankelijk geen toestemming geven om de opleiding BGE te mogen volgen. Ik moest solliciteren en uren maken bij een arbeidsactivatietraject. Gelukkig had ik daar een werkcoach die mij wel begreep en mij heeft geholpen om de toestemming van de gemeente te verkrijgen. De financiering heb ik zelf geregeld door te kunnen lenen bij familie en fondsen aan te schrijven. Uiteindelijk stelde de Sociale Dienst een ultimatum dat ik na het voltooien van de opleiding gelijk uit de bijstand zou uitstromen met werk. Dat is ook gelukt.”

Van hulpverlener naar cliëntondersteuner

“Vrijwilligerswerk is leuk, maar biedt weinig groeikansen. Het doel was toch: een vaste baan en een eigen huis. Na werken bij GGZ Delfland als ervaringswerker in een ambulant behandelteam voor mensen met ernstige persoonlijkheidsproblematiek kwam ik terecht bij Bavo Europoort als ambulant woonbegeleider WMO. In Rotterdam Oost, Capelle en Krimpen aan den IJssel bezocht ik cliënten. Het was leuk werk, maar ik merkte al snel dat ik een extra uitdaging zocht. Uiteindelijk werd het tijd voor iets anders.

In het voorjaar 2019 werd ik geattendeerd op de vacature van onafhankelijk cliëntondersteuner bij Basisberaad. Toen gebeurde het dat mijn sollicitatiebrief in de bureaula is beland, en in eerste instantie werd afgewezen. Gelukkig kwam vrij snel toch weer een plek vrij als cliëntondersteuner. Zo kwam ik uit de bureaula!” aldus een lachende Tim.

Zichzelf als instrument

Een cliëntondersteuner is geen psychiater of een manager. “Ik ben meer een soort cowboy,” vertelt Tim. “Veelal komen er vragen van inwoners van Rotterdam die niet de juiste ondersteuning krijgen, of dreigen vast te lopen. Ze weten de weg niet, of een andere partij werkt niet mee. Dan proberen we een oplossing te zoeken. In het veelal korte contact is het belangrijk het vertrouwen snel te winnen.”

Tim vindt het belangrijk om mensen te helpen. “Dat deed ik vroeger in het ICT werk ook. Alleen gebruik ik nu geen computers, maar neem ik mijzelf als instrument. Het gaat er om dat je meedenkt en mensen probeert te begrijpen. Zie het als een stukje coaching en praktische ondersteuning. Mijn persoonlijk motto in dit werk is het dan ook dat ik iedereen een stap verder wil helpen.”

“Het is leuk werken hier. Met de cliëntondersteuners vormen we een klein team binnen het Basisberaad. Er is veel vrijheid in het werk. Ik ben geen hulpverlener maar motiveer mensen om met eigen kracht zelf de zaken aan te pakken. Ik luister en denk mee. Met de cliëntondersteuners willen we er voor zorgen dat de gemeente begrijpt wat iemand zegt en andersom. We proberen te vertalen. Ondertussen is onze boodschap aan de gemeente: “Zorg maar dat het systeem goed werkt voor alle inwoners.”

Doel bereikt? Balans houden!

Tim heeft intussen een vast contract bij Basisberaad. Dit was voorwaarde voor een hypotheek. Intussen heeft Tim een huis kunnen kopen en is verhuisd naar Zeeland. Hiermee heeft Tim zijn doel bereikt wat hij destijds in zijn herstelperiode gesteld heeft. “Werken kost ook veel energie, hier zit ook een valkuil in. Ik werkte vooral om complimenten te krijgen, het gaat er ook om jezelf te leren waarderen.

Bij Zorgbelang ben ik ook even projectleider geweest. Dit was echter niet passend voor mij, waardoor ik even ben uitgevallen. Nu ben ik weer terug als cliëntondersteuner. Het gaat erom de balans goed in de gaten te houden, er is ook altijd ‘wel iets’. Vroeger leefde ik van dag tot dag, maar ik heb intussen grote stappen gemaakt. Het is eigenlijk nooit klaar.” En hoe nu verder? “Het is leuk om hier te werken, met de mensen. En de gemeente Rotterdam luistert nu ook veel beter. Daar wil ik voor werken, en blijf aan mijzelf denken!”

Vragen en advies over zorg en welzijn?

De Onafhankelijk Cliëntondersteuners luisteren en denken met je mee.

Dit kunnen ze voor je doen:

  • Helpen met vragen over zorg, welzijn, jeugdhulp en werk
  • Informatie en advies geven
  • Samen kijken wat je nodig hebt
  • Uitleggen wat je kunt doen om zorg te regelen
  • Meegaan naar gesprekken als je dat wilt
  • Helpen met bezwaar maken en een klacht indienen

De cliëntondersteuners doen dit op een manier die bij jou past, gratis en onafhankelijk!

Meer informatie: https://basisberaad.nl/site/ondersteuning/onafhankelijke-clientondersteuning-wmo-voor-ggz/

Of neem contact op via: (010) 307 64 50 / advies@rotterdamondersteunt.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/een-vaste-baan-en-een-eigen-huis/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: