Een traject bij de Jellinekkliniek

DSC_0238

Oscar Baumwolle (32) woont samen met zijn partner in Amsterdam. Recentelijk heeft hij zijn traject bij de Jellinekkliniek afgerond. Oscar was verslaafd aan partydrugs, zoals ecstasy, speed en crystal meth.

Acht jaar geleden heeft hij in een bevlieging bij zijn huisarts gemeld dat hij verslaafd was. Hij voelde zich neerslachtig en een slaaf van de drugs. De arts verwees hem door naar de Jellinek kliniek. Oscar wilde een afspraak maken voor een intake, maar haakte op het laatste moment af. Hij maakte zichzelf wijs dat het zo’n vaart niet liep met zijn verslaving.

De tussenliggende jaren hadden pieken en dalen. “Er waren periodes dat ik vrij veel gebruikte, maar ook periodes dat ik minimaal, of helemaal niet gebruikte. Het begon als extraatje voor tijdens de seks, maar ik ging het met steeds meer dingen combineren. Een grote strijkwas wegwerken bijvoorbeeld. Dan nam ik een lijn omdat dat me erdoor zou helpen.” Triggermomenten kende hij tijdens zijn verslaving ook. Wanneer zijn partner naar bet buitenland ging voor zijn werk, bleef Oscar alleen achter en greep naar de drugs.

De laatste twee jaar voor zijn behandeling bij Jellinek werd zijn gebruik steeds excessiever en zag hij in dat hij niet zonder hulp zou kunnen stoppen. “Ik was mezelf continu aan het belonen. Ik verzon de gekste dingen om te zeggen: nu mag het wel weer een keer”.

Een jaar geleden trok Oscar de stoute schoenen aan en meldde zich alsnog bij de Jellinekkliniek. Hij ging naar het intakegesprek en begon aan een individueel traject dat bestond uit een bloedonderzoek en 12 gesprekken. “Bij de Jellinek kun je je ook laten opnemen, maar dat was geen optie vanwege mijn werk. En in een groep wilde ik niet. Je stelt je dan toch voor dat je, net zoals in de film, heel de tijd andere mensen hoort praten over hun problemen. Dat leek me voor mijzelf geen meerwaarde opleveren.”

Oscar kreeg een therapeut met wie het bijzonder goed klikte. Het was een jonge meid, spontaan en open. “Ik had meteen het gevoel van: tegen haar kan ik alles zeggen. Ook als ik de fout in ging. Dan biechtte ik alles meteen op en daardoor werd het bespreekbaar, kon ik eraan werken. Wat prettig was bij Jellinek, was dat ze niet met het beschuldigende vingertje wijzen als je slipt en de fout ingaat. Ze grijpen het terugvallen aan om je meer inzicht te geven in je valkuilen.”

Wat het traject met Oscar heeft gedaan, is het inzicht krijgen in zijn verslavingspatronen. “Er wordt gewerkt met het in kaart brengen van de zogenaamde ‘trekmomenten’, (momenten waarop je trek in drugs krijgt, craving, red.) die houd je bij in een soort dagboek. Je schrijft steeds op wanneer je een trekmoment hebt, waardeert de hevigheid ervan met een rapportcijfer en houdt bij hoe vaak de momenten optreden.” Wat voor Oscar goed werkte tegen die trekmomenten, was afleiding. Een stukje lopen, bijvoorbeeld naar de Bagels and Beans, even een kopje koffie drinken. Hij vond het heel gek, maar merkte zo dat die momenten van ‘craving’ ook snel weer voorbij konden zijn.

Kellogg, de partner van Oscar, is ingezet als zogenaamde hulplijn. Dat betekent dat, wanneer Oscar veel last had met het onderdrukken van zijn plotselinge trek, hij Kellogg kon bellen als afleiding. Kellogg is om die reden een keer mee geweest naar een sessie met Oscar en zijn therapeut. Ook twee goede vrienden van Oscar, Norbert en Wim, fungeerden als hulplijn.

Terugkijkend vind Oscar dat het traject hem vooral heeft opgeleverd dat hij beter snapt hoe het verslavingsmechanisme in zijn hoofd werkt. Hij heeft nu overzicht over zijn triggers en trekmomenten en weet hoe hij er weerstand aan moet bieden. Verder is hem vooral bijgebleven dat de gesprekken heel erg constructief gericht waren. Op wat je moet doen als het fout gaat. En dat er heel veel herhaald werd. “Continu herhalen wat je leert. Dat maakt het soms ook wel saai”.

Wat Oscar betreft was het een geslaagde interventie. Mocht hij ooit nog terugvallen wat betreft zijn drugsgebruik of willen stoppen met roken, dan kan hij altijd terugkomen. Hij is nog altijd wat zoekende in zijn vrijetijdsbesteding, die veranderd is nadat hij gestopt is met drugs.

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/een-traject-bij-de-jellinekkliniek/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.