Ecologische voetafdruk

Earth Overshoot Day is de vermoedelijke datum waarop de jaarlijkse vraag van de mensheid op de natuur overtreft wat de aarde kan vernieuwen in een jaar. De rest van het jaar komt overeen met overshoot. We zullen onze ecologische tekorten aanvullen door uitputting van natuurlijke bronnen en het accumuleren van afval zoals kooldioxide in de atmosfeer en de oceanen.

Op 20 augustus 2013 heeft onze ecologische voetafdruk het budget van onze planeet overtroffen. De mensheid heeft de begroting van de natuur voor dit jaar uitgeput en is nu actief zijn in debetstand, volgens gegevens van Global Footprint Network, een internationale duurzaamheid-denktank met kantoren in Californië, Europa en Japan.

Omdat ons niveau van consumptie, of “uitgaven”, groeit, veroorzaakt ook de toenemende rente, die we betalen voor onze ecologische schuld – krimpende bossen, verlies van biodiversiteit, instortende visserij, voedsel- en watertekorten, afnemende landproductiviteit en de aanwas van CO2 in onze atmosfeer en oceanen – niet alleen de milieubelasting, maar ondermijnt deze ook onze economieën.

Demand Global Footprint Network zet het beroep van de mensheid op ecologische hulpbronnen van onze planeet (zoals voedsel, grondstoffen en kooldioxide absorptie) – de Ecologische Voetafdruk – af tegen het vermogen van de natuur om die weer aan te vullen met hulpbronnen en afval te absorberen.

Ecologische overconsumptie heeft directe gevolgen voor mensen.
Lagere inkomens bevolkingsgroepen moeten zwaar concurreren met de rest van de wereld voor de middelen “, zegt Mathis Wackernagel, president van Global Footprint Network, terwijl voorbereiding op de toekomst Nationaal Eigenbelang is. We verbruiken nu de ecologische hulpbronnen van meer dan 1,5 aardes om te vernieuwen en liggen op een schema dat de middelen van twee aardes vereist, nog vóór het midden van deze eeuw.

Om economische problemen te voorkomen, moet er grenzen aan de natuurlijke hulpmiddelen worden gesteld in de kern van de besluitvorming. We kunnen niet langer doorgaan met de groeiende kloof tussen wat de natuur kan leveren en hoeveel onze infrastructuur, economie en levensstijl vereisen.

Zeker niet overal ter wereld zijn de verbruikscijfers gelijk. Het is mogelijk om het tij te keren. Ecologische debiteuren hebben een prikkel om hun bron afhankelijkheid te verminderen, terwijl de schuldeisers de economische, politieke en strategische motieven hebben om hun ecologisch kapitaal behouden. Global Footprint Network en haar netwerk van partners werken samen met organisaties, overheden en financiële instellingen over de hele wereld om beslissingen te nemen die in lijn zijn met de ecologische realiteit. In plaats van als liquide middelen, is het verstandiger om natuurlijke hulpmiddelen te behandelen als een voortdurende bron van rijkdom.
_____________________________________________________________________________

Om je eigen persoonlijke ecologische voetafdruk te berekenen, en om te leren wat je kunt doen om deze te verminderen, zie http://www.footprintnetwork.org/calculator

Bron: http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/ d.d. 20-08-2013

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/ecologische-voetafdruk/

1 reactie

    • abdel op 25 augustus 2013 om 13:23
    • Reageer

    Namens allen bedank ik mevrouw Patty Lievense voor haar deel in
    –ecologisch realiteit–

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.