Het nieuwe Amerikaans handboek, DSM 5, dat wereldwijd wordt gebruikt als standaardwerk voor psychiatrische diagnostiek heeft, volgens Hans van Brabandt, directeur van het Centrum voor Evidence-Based Medicine in België, een erbarmelijk niveau. Zo lezen we op knack.be.
De DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), een Amerikaans handboek dat wereldwijd gebruikt wordt als standaardwerk voor psychiatrische diagnostiek.
De DSM is vooral bedoeld om de internationale spraakverwarring met betrekking tot psychische aandoeningen te voorkomen en aan te geven welke psychische problemen als stoornis moeten worden betiteld en vooral welke niet. Met name het wetenschappelijke niveau van dit laatste krijgt kritiek.
De DSM is geen evidence-based maar een opinion-based document aldus van Brabandt. Moderne geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (evidence-based) maar de DSM-5 is gebaseerd op de mening van een groep Amerikaanse experts, niet op wetenschappelijk bewijs.
Een sprekend voorbeeld hiervan is dat iemand die gedurende 3 maanden 12 keer te veel eet, niet langer ‘gulzig’ is, maar volgens de DSM 5 psychiatrisch gestoord. Hij of zij heeft namelijk een “binge eating disorder”. Het verhoogde risico op zwaarlijvigheid, diabetes en de daaraan gekoppelde hart- en vaatziekten zou de verklaring voor de link naar een ziekte zijn, maar is dit ooit aangetoond dat 12 keer te veel eten hiertoe leidt? Of juist 20 keer? Of gedurende 6 of 12 maanden? Mensen met een overgewicht krijgen een nieuw stigma.
Van Brabandt waarschuwt dat de DSM5 steeds meer mensen ziek verklaard, terwijl geneeskunde zieke mensen gezond moet maken en niet omgekeerd.
Bron: ggznieuws.nl