Een “nette jeugd” bleek voor Johnny niet weggelegd. Al op de zeer jeugdige leeftijd van een jaar of zes begon hij zichzelf als kruimeldiefje te voorzien van snoep en speelgoed. “Thuis was daar geen geld voor beschikbaar.” In de loop der jaren ontwikkelde dit zich min of meer vanzelf van kwaad tot erger met misbruik van middelen, grotere diefstallen en af en toe een veroordeling tijdens een leven op straat als “draaideurcrimineel”.
Johnny was 40 jaar toen hij weer eens voor een rechter én voor een van de grootste keuzes in zijn leven kwam te staan: “óf nu per direct rigoureus zijn levenswijze te veranderen óf in een speciale inrichting voor veelplegers te worden geplaatst op basis van de ISD (Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders)”.
Gelukkig koos Johnnie, gesteund door zijn advocaat, voor de eerste optie.
Maar met zo’n keuze alleen ben je er nog lang niet. Het betekent wel hard werken aan een weg terug naar de maatschappij. En daarbij alle hulp aanvaarden die er wordt geboden.
“Het is erg fijn, dat er steun bestaat bij zo’n ommekeer.”
Eerst kwam er weer een dak boven het hoofd via Stichting Pameijer.
En vervolgens was het zaak een gezond dagritme hervatten. Zo kwam Johnny eens kijken bij de dagbesteding bij MAC Brandersstad en daar heeft hij nu zo’n 1,5 jaar naar zijn zin gewerkt en een 5-daagse werkweek opgebouwd. Hij startte als baliemedewerker; naast de dagelijkse werkzaamheden bij een receptie kon hij daar ook kennismaken met de overige medewerkers en bezoekers.
Daarna volgde zijn medewerking in de Horeca waar Johnny inmiddels alle taken wel onder de knie heeft; van spoelkeuken en maaltijdbereiding tot uitserveren en zich inlezen in de eisen van de HACCP (risico-inventarisatie en – beheersing voor voeding). Ook leverde hij een goede bijdrage aan de teambuilding en de taakroulatie binnen het Team Horeca.
“Hard werken is voor mij nooit een probleem, mede gezien mijn vroegere werkervaring in de laswereld.”
“In het begin was het leuk om maaltijden te verzinnen en die vervolgens samen zelf te koken.” Maar Johnny is daar nu zo’n beetje uitgegroeid, ook volgens zijn begeleider bij MAC Brandersstad. “Hij leerde opnieuw een 5-daags werkritme aan en nu wil hij weer verder.”
Johnny overweegt door te stromen via een leer-werktraject naar zijn uiteindelijke doel: een betaalde baan. Op basis van eerdere werkervaring in de kinderen- (met ADHD) en ouderenzorg gaat zijn voorkeur uit naar “een betrekking in de verslavingszorg, als ervaringsdeskundige.”
Johnny woont nu zelfstandig in een leuk ingerichte, eigen huurwoning, speelt als hobby zaalvoetbal met zijn familie en heeft een vriendin. Als de knop goed blijft staan, komt die baan er ook wel !
MAC Brandersstad en ondergetekende wensen hem daarbij veel succes.
“People who judge you by your past don’t belong in your present.”
Bron: Interview met de heer Johnny Bhawanidin d.d. 28 oktober 2014 bij MAC Brandersstad, locatie van Doel te Schiedam. Patty Lievense.
1 reactie
ik zie geen foto van johnny bhawanidin