De keuze 2017: tuig!

Terwijl de verkiezingsborden gevuld raken met steeds meer affiches, kan je er als televisiekijker echt niet meer omheen. Op 15 maart kiezen we een nieuwe Tweede Kamer, en dat zullen we weten ook. De verschillende politici komen aardig op stoom, en laten daarbij geen kans onbenut de concurrentie zo negatief mogelijk onder de aandacht van de media te brengen. Geert Wilders daarentegen gaat zelfs zover, dat hij RTL nieuws “ongelooflijk laaghartig tuig” noemde. Dit omdat zij een interview met zijn broer op hun website hadden geplaatst. Het gevolg is dat Geert Wilders uit protest bij de meeste debatten op televisie zal ontbreken. Een slimme zet of toch een flinke misrekening? Met nog vier weken te gaan, zou het zomaar kunnen dat we nog meer “vuurwerk” kunnen verwachten. In dit derde deel van “De keuze 2017”, bekijken we de standpunten van DENK, het CDA, en de Vrijzinnige Partij.

Nationaal Preventiefonds

DENK is een bijzondere partij, welke op het eerste gezicht flink links en sociaal overkomt. Toch is er inmiddels zoveel voor en achter de schermen misgegaan, dat je de vraag kan stellen of dit een werkelijk stabiele partij is. We geven ze het voordeel van de twijfel. Wat zorg betreft is DENK erg helder. Met een aantal vernieuwde plannen tonen zij zeker het hebben van een visie. Zo willen zij een Nationaal Preventiefonds oprichten. Verder zet de partij zich in voor een wettelijk vastgesteld basisniveau: de basiszorg, waarbij het belangrijk is het eigen risico af te schaffen en verantwoordelijk  meer neer te leggen bij zorgverzekeraars. DENK wil meer investeren in de geestelijke gezondheidszorg  en maatschappelijke opvang. DENK ziet dat door de bezuinigen in de ggz kwetsbare personen niet meer de benodigde zorg en ondersteuning krijgen waardoor er druk ontstaat op veelal kwetsbare wijken en de politie. Zij zijn Vóór meer bedden in de ggz, Vóór het beter spreiden van kwetsbare personen over verschillende wijken en gemeenten, waardoor de druk niet komt te liggen bij de meest kwetsbare wijken . Ook zijn zij Vóór een nieuw plan van aanpak maatschappelijke opvang, waardoor  dak- en thuislozen niet meer op straat slapen en een gezonde mix krijgen van wonen, zorg en dagbesteding, gefinancierd door de Rijksoverheid,  de centrumgemeenten, zorgverzekeraars en woningcorporaties.

Vruchten eerlijk verdeeld

Ook rondom sociale thema’s heeft DENK een uitgesproken mening. Het aantal huishoudens met schulden heeft grote proporties aangenomen. DENK wil niet dat mensen tijdenlang in een uitzichtloze positie verkeren, waardoor ook  een komende generatie op achterstand raakt.  DENK trekt daarom meer geld uit voor het armoede- en schuldenbeleid. Eerlijk verdelen van de vruchten In een samenleving waarin de vruchten niet eerlijk worden verdeeld, gaat de solidariteit verloren. Daarom moet men te grote ongelijkheid bestrijden door bonusculturen en belastingontwijking bij multinationals aan te pakken. De grondslag in ons belastingsysteem moet in mindere mate liggen op inkomsten uit arbeid en in meerdere mate op energiegebruik, het verbruik van grondstoffen en vermogensrendement, zodat de lasten voor de gewone man en vrouw kunnen dalen. Daarom wil DENK een systeem van vermogensrendementsbelasting waarin kleinere vermogens mínder en grotere vermogens méér gaan betalen. Bijzondere aandacht voor  alleenstaande ouders en ouderen DENK wil bijzondere aandacht geven aan groepen in onze samenleving die een grotere kans hebben om (langdurig) in armoede te verkeren.  DENK komt daarom alleenstaande ouders met een lager inkomen tegemoet met een verhoging van de kinderbijslag. Ook zal DENK de positie van ouderen met een lager inkomen verbeteren met een verhoging van de ouderenkorting.

Bruto Nationaal Geluk

Ook schuldenproblematiek en armoede, zijn voor DENK belangrijke thema’s. Zo zijn zij Vóór een keiharde bestrijding van kinderarmoede, Vóór gratis fietsen voor kinderen in armoede ,Vóór het beter bereiken van mensen met schulden die niet bekend zijn  bij gemeenten, door vroegsignalering door gemeenten en organisaties  te ondersteunen , Vóór het vergroten van de expertise over de oorzaken van schulden bij gemeenten en organisaties , en Vóór het reserveren van meer middelen voor het armoede- en schuldenbeleid Een zeer bijzonder programmapunt van DENK, is het instellen van een jaarlijkse monitor van het geluk in ons land, dat inzicht geeft in het Bruto Nationaal Geluk. Andere opmerkelijke standpunten zijn chemische castratie in combinatie met behandeling als straf  voor kindermisbruik, het afschaffen van Zwarte Piet, en Vóór het dekoloniseren van onze straatnamen, bruggen, tunnels en musea, door kolonisatoren niet meer te vereren. Al met al scoort DENK zeker een voldoende op de “sociaal-schaal” Hoewel DENK zich het hele programma lezende, in meerdere mate richt op een bepaald deel van de samenleving in plaats van de hele samenleving.

De patiënt centraal

Familiepartij CDA, zet hoog in op meer investeringen in de zorg. De grote veranderingen van de afgelopen periode in de thuiszorg en de verpleegzorg hebben  volgens de partij veel oudere en kwetsbare mensen in grote onzekerheid gebracht. Ook maken steeds meer mensen zich oprechte zorgen of zij nu of later de zorg nog wel kunnen betalen. Het eigen risico en de stapeling van eigen bijdragen maakt dat mensen zorg mijden of een noodzakelijk bezoek aan een arts uitstellen. Ten slotte zien veel mensen in de zorg door de bomen het bos niet meer. De wereld van de zorg en de zorgverzekeraars is onoverzichtelijk en veel te ingewikkeld. Er zijn te veel regels, te veel administratie en te weinig hulp. Het CDA kiest voor een zorgstelsel waarin de patiënt centraal staat, waarin professionele zorg en zorg door familie of bekenden goed aansluiten en langdurige en intensieve zorg in alle fasen van het leven beschikbaar is als dat nodig is. Wij willen voldoende ruimte en tijd voor een goed gesprek over de kwaliteit van leven en een  naderend levenseinde. Verder zijn zij voor meer samenwerking en minder marktwerking, meer inspraak voor mantelzorgers, en meer investeringen in medewerkers binnen de langdurige zorg.

Eén basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid

Het CDA is van mening dat er in de Geestelijke gezondheidszorg de afgelopen jaren veel veranderingen doorgevoerd, die hele kwetsbare mensen betroffen. In verschillende delen van het land wordt een significante toename van problemen met verwarde mensen gemeld. Zij willen dat in elke regio goede 24-uurs crisiszorg beschikbaar is. Deze mensen horen niet op straat rond te zwerven of onterecht in een politiecel te zitten. De rol en positie van de familie in de geestelijke gezondheidszorg is heel belangrijk. Hun betrokkenheid kan worden vergroot en versterkt.  De partij wil een verlaging van het eigen risico en een beperking  van de eigen bijdrage.  De grootste zorg van mensen over de kosten in de zorg gaat over het eigen risico. In minder dan tien jaar tijd is dit eigen risico meer dan verdubbeld van 150 euro per jaar in 2008 tot 385 euro in 2016. Voor veel mensen, in het bijzonder chronisch zieken, ouderen en mensen met een beperking, is dat veel geld. Zeker aan het begin van ieder kalenderjaar is een bezoek aan de arts of het ziekenhuis voor hen een kostbare aangelegenheid. Ook is het CDA voorstander van Eén basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid, willen zij opkomen voor (arbeids-)gehandicapten en arbeidsongeschikten, Het quotum voor arbeidsgehandicapten wordt afgeschaft.

Dienstplicht invoeren voor jongeren

Het CDA wil een nieuwe dienstplicht invoeren voor jongeren. Dat kan bij Defensie, maar ook in de zorg, bij de politie of andere maatschappelijke organisaties. Beginnende met jongeren die een extra zetje nodig hebben om hen bij de samenleving te houden. Voor hen heeft de dienstplicht een (her)opvoedende rol, die voor sommigen helaas hard nodig is. Op termijn gaat de dienstplicht gelden voor alle jongeren, zowel jongens als meisjes. De nieuwe dienstplicht leert jongeren dat samenleven een gezamenlijke opdracht is en versterkt de verbinding, het normbesef en burgerschap. Op de “Sociaal-schaal”, scoort het CDA een krappe voldoende. Vooral de standpunten rondom een strenger vluchtelingenbeleid, trekt het gemiddelde iets omlaag. De meest bijzondere CDA kandidaten: Arjan Erkel, en de 91 jarige CDA legende Hannie van Leeuwen.

Gelijkwaardigheid

Van de Vrijzinnige Partij hebben een hoop mensen vast nog niet gehoord. Toch hebben zij een zeer vernieuwend en interessant programma. Centraal staat hierin dat mensen willen samenleven in vrijheid. Dit door autonoom te zijn en hun leven op díe manier in te richten zoals zij dat zelf willen. “Macht die de overheid uitoefent moet beperkt blijven en slechts dienend zijn aan de vrije mens. Vrijzinnigheid – door de dialoog aan te gaan en dogma’s te schuwen – is een universele menselijke eigenschap. Zij zit in de genen van de kritische mens: de drijfveer van de westerse democratie. Onze democratische rechtstaat en haar burgers hebben zich los geworsteld van hun eigen religieuze beperkingen. Vrijheid is belangrijk. Maar het is essentieel dat vrijheid gekoppeld is aan verantwoordelijkheidsbesef. Zonder dit besef kan vrijheid leiden tot schade aan mens, dier en milieu”. Kernpunten van de Vrijzinnige Partij: gelijkwaardigheid van alle mensen: man en vrouw, ongeacht opleidingsniveau, afkomst, leeftijd, geaardheid en overtuiging. Een seculiere samenleving, met scheiding van kerk en staat, en bieden ruimte voor godsdienstvrijheid en vrijheid om niet godsdienstig te zijn. Zelfbeschikking over lichaam, geest/gedachten en leven.

Onvoorwaardelijk basisinkomen

De partij en een groot voorstander van het beschikbaar stellen van basisvoorzieningen, zoals een onvoorwaardelijk basisinkomen. De verdeling tussen arm en rijk wordt steeds onevenwichtiger in Nederland. Dat heeft gevolgen voor de sociale verhoudingen. Daarnaast zijn de economische crisis, de vele bezuinigingen die hierop volgden en de steeds verdergaande automatisering en robotisering van grote invloed op de arbeidsmarkt. Steeds meer mensen zijn als ZZP-er aan het werk of gaan van de ene tijdelijke, flexibele, parttime baan naar de volgende. Een steeds groter wordende groep trekt het financieel niet meer. “Op al deze verschillende signalen zullen we met een antwoord moeten komen. Het basisinkomen biedt volgens de Vrijzinnige Partij daarvoor een oplossing. Ze streven daarbij naar een omzetting van de Bijstand, AOW en andere uitkeringen in een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBI) voor iedereen die 18 jaar of ouder is en die in Nederland woonachtig en ingeschreven is in de vorm van een directe uitbetaling. Dit basisinkomen is geen passief vangnet maar een vorm van een persoonsgebonden sociaal budget; een budget dat als een “trampoline” kan werken voor de eigen maatschappelijke en persoonlijke ontplooiing. Een basisinkomen geeft ruimte voor mensen om vrij te zijn; een zeer belangrijk uitgangspunt van vrijzinnige politiek! Mensen kunnen zelf kiezen hoe zij hun leven vormgeven en inrichten”.Om te starten kiest de Vrijzinnige Partij nu voor een basisinkomen van € 800 per persoon per maand oftewel € 9.600 per jaar.

Verkiezing of referendum Koningschap

Maatschappelijke verschillen tussen betaald en onbetaald werk wijst de partij af. Een betere waardering en positionering van onbetaald (vrijwilligers)werk is noodzakelijk. De kracht van mensen is dat zij zelf aan hun eigen leven inhoud geven. De Vrijzinnige Partij is voor invoering van een Nationaal basiszorgpakket, en wil het respect voor persoonlijke keuzes absolute prioriteit geven! De bureaucratie in de zorg moet fors terug gedrongen worden, want niet financiële belangen maar het welzijn van iedereen staat voorop! Mensen met een beperking lopen tegen extra kosten aan. De Vrijzinnige Partij kiest voor oplossingen die leiden tot een betere inzet van bestaande middelen in de gehele welzijns- en zorgsector. Voorbeeld in het vervoer is, het gebruik van een busje van een verzorgingshuis ten behoeve mensen met een beperking in de omliggende wijk. Herinvoering van maatschappelijke stage kan hier ook aan bijdragen. Opmerkelijke programmapunt: Om de legitimatie van het Koningschap te versterken wordt eens in de 12 jaar over het koningschap  een verkiezing of referendum gehouden. Het programma van de Vrijzinnige Partij is evenwicht en zeer sociaal, en scoort dan ook een dikke voldoende op de “Sociaal-schaal”.

In het volgende deel van “De keuze 2017”, gaan we in op de PVV, SP, en Nieuwe Wegen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/de-keuze-2017-tuig/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.